800 bérlakást épít egy 12 ezres nyírségi kisváros

2020.02.04. 16:03 Módosítva: 2020.02.04. 16:24

Egymilliárd forintos, kétharmad részben hitelből finanszírozott bérlakásépítési programot indított tavaly a nyírbátori önkormányzat, írja a Világgazdaság.

Az önkormányzat meg akarja állítani a kisváros lakosságszámának csökkenését, a városvezetők elképzelése szerint például a helyi ipari parkban tapasztalható munkaerőhiányt is enyhíthetik az új lakások. 

A tízhektáros önkormányzati telken első körben 71 lakás épül fel, ezek már szerkezetkészek. A kivitelezőnek egyébként vállalnia kellett, hogy a bérlakások mellett eladásra, saját kockázatra is épít lakásokat. 

Ezzel a területet tömbházak, sorházak és kertes házak is színesítik majd. A külföldi tanulmányutak tapasztalatai azt mutatják, hogy fontos szempont a heterogén lakóingatlan-állomány és lakosságösszetétel garantálása

- mondta a lapnak Máté Antal, Nyírbátor polgármestere, aki arról is beszélt, hogy elkészült az önkormányzat által építtetett 114 ágyas munkásszálló is.

Azt tervezik, hogy tíz éven belül összesen 600-800 lakást építenek,

ugyanabban a részben önkormányzati, részben piaci kockázatú konstrukcióban, amiben a mostaniak is épültek. A városban lévő ipari parknak köszönhetően egyébként folyamatosan nőnek a település iparűzésiadó-bevételei, amire szükség is van, mert a bérlakásprogramot részben egy tizenöt éves futamidejű hitelből fedezi az önkormányzat.

A városvezető szerint javítani kellene az állami feltételrendszeren, az önkormányzatokat kedvező hitelekkel, a kamatok egy részének átvállalásával, hosszú távú programokkal bátoríthatná a kormányzat. A vissza nem térítendő állami támogatást a polgármester nem tartja jó megoldásnak, mert az piac- és versenytorzító hatású, a működőképes modellbe pedig szerinte a magánszférának is be kell szállnia.