Új bölcsődék: 50-300 millióra lehet pályázni

2020.02.05. 08:00

Március közepéig lehet pályázni a bölcsődei férőhelyek növelésére szánt pénzekre, amitől a kormány azt reméli, hogy kb. 600 bölcsődei, mini bölcsődei férőhely létesülhet majd 32 településen. Ezzel akarja a kormány támogatni a munka és a családi élet összehangolását, 3,2 milliárd forintból – mondta Berczik Ábel, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek.

A kormány célja, hogy folyamatosan bővüljön a bölcsődei férőhelyek száma, ami 2022-re így elérheti a 60 ezret – mutatott rá Berczik Ábel.

Ezek a program újdonságai:

  • Ezentúl kiegészítő támogatásban részesülhetnek a bölcsődei fejlesztési pályázat azon nyertesei, akiknek igazoltan legfeljebb 30 százalékos mértékben nőttek meg a tervezett kivitelezési költségei.
  • Építés, illetve bővítés esetén bölcsődéknél maximum 300 millió forint, mini bölcsőde esetén legfeljebb 75 millió forint igényelhető.
  • Bölcsődeként, mini bölcsődeként működtetett épület újranyitása vagy férőhelybővítéssel járó átalakítás esetén előbbinél 100, utóbbi esetén maximum 50 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok.

Az elbírálási szempontoknál előnyben részesülnek a költség- és energiahatékonyságot szem előtt tartó, környezetbarát építési megoldások.

A pályázatokat a Magyar Államkincstárhoz lehet benyújtani 2020. március 18-ig.