Mindenki kerülje ezeket a hipókat!

2020.02.07. 14:55

Rosszul záródó kupakjaik miatt kétféle hipót is tanácsos kerülni - tájékoztatta az Indexet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A minisztérium  Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma által ellenőrzött 15 különböző fehérítő közül két hipó csomagolásával volt gond. A  szakemberek kiszámolták, hogy hatóanyag-tartalmuk arányában mennyibe kerül a vizsgált fehérítőszerek használata.

A labor a folteltávolításhoz használt fehérítőszerek - egyrészt textilkímélő, oxigén alapú folttisztítók, másrészt klórtartalmú fertőtlenítők - hatóanyag-tartalmát és ár-érték arányát vizsgálta. A nyolcféle textilkímélő fehérítőszer esetében az aktív oxigén tartalmat ellenőrizték. A vizsgálat szerint mindegyik termék összetétele megfelelt a címkén feltüntetett adatoknak, és a csomagolásuk is biztonságos volt.

Az árukban azonban közel tízszeres szórást tapasztaltak

a szakemberek, 1 gramm vagy 1 milliliter hatóanyag ára a legalacsonyabb, 13,1 forintos tételtől egészen 117,5 forintig terjedt.

hypo
Fotó: ITM

A peroxid-tartalmú termékekhez képest a hagyományos háztartási hipó és klórtartalmú fehérítő, fertőtlenítő szerek ára kisebb eltérést mutatott, ezekből 1 grammnyi vagy milliliternyi hatóanyag legalább 3,2 forintba, de legfeljebb 23,3 forintba került.

A laboratórium két hipónál megállapította, hogy a rosszul zárható kupak miatt használatuk nem biztonságos.

A fehérítőszerek vizsgálatának eredményei itt találhatók.

A nem megfelelően záródó csomagolás komoly termékbiztonsági kockázatot jelent, mert a hipók akár súlyos bőrirritációt vagy szemkárosodást is okozhatnak. A vizsgálatok szerint veszélyes termékek lekerültek a boltok polcairól, a fogyasztóvédelmi hatóság megtiltotta forgalmazásukat és értékesítésüket

- mondta Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

A klórtartalmú tisztítószerek nagyon hamar veszítenek hatékonyságukból, a hipó minőségmegőrzési ideje mindössze néhány hónap. A hagyományos hipóból sokan mégis évekig használnak egy-egy flakont, ezért minden háztartásban érdemes megnézni, hogy biztonságos és fehérítésre, fertőtlenítésre még mindig alkalmas terméket tartunk-e otthon.