11 milliárdot tol az MVM a Mészáros Lőrincéktől átvett Mátrai Erőműbe

D KOM20170406016
2020.02.11. 10:00

Nem volt túl sikeres az eladás szélén álló Mátrai Erőmű utolsó éve, írja a Mátrai Erőmű Zrt. hétfői közgyűlése alapján a 24.hu. Az erőmű 2018 óta Mészáros Lőrinc érdekeltségei alá tartozott, azonban nemrég bejelentették, hogy az állami MVM Zrt. megveszi a veszteségesen működő és az uniós klímaszabályok szigorodása miatt kérdéses jövőjű létesítményt. 

Tavaly az erőmű 4047 gigawattóra áramot értékesített az egy évvel korábbi 5319 gigawattórához képest, és ebből csak 3712 volt saját termelés, a fennmaradó mennyiséget a piacról vette, majd továbbadta, egyfelől mert az egyik blokk karbantartás miatt kiesett a termelésből, másfelől pedig azért, mert a dráguló szén-dioxid-kvóták miatt lényegében veszteségessé vált a lignitalapú energia-előállítás. 

Halmi Tamás leköszönő igazgatósági elnök a közgyűlésen elmondta, hogy nem volt értelme magasan tartani a termelést, mert csak a veszteséget növelte. 

A 26 euróra drágult szén-dioxid-kvóta Halmi szerint olyan 7,8 milliárd forinttal rontotta az üzleti eredményt. A közgyűlésen az is kiderült, hogy az előzetesen ismert 5 milliárd forint hitelkeret helyett 11,4 milliárd forintot bocsát az erőmű rendelkezésére az MVM, megszabadítva ezzel régi tulajdonost az erőmű hitelezésétől. (Kis számmisztikai érdekesség, hogy a cég igazgatósága egy éve 11,2 milliárd forint osztalék kifizetése mellett döntött az eredménytartalék terhére.) 

Az 11,4 milliárd forint hitelkeret addig áll rendelkezésre a közgyűlés tanulsága szerint, amíg az MVM végül tőkeinjekciót nem hajt majd vége. 

Azt azonban nem árulták el, hogy mi szükség van ekkora hitelkeretre, mikor a mérlegben csak 2,6 milliárd forint rövid lejáratú hitelt szerepel. A közgyűlésen megejtették az erőmű eladásához kapcsolódó személycseréket is, lemondott Halmi Tamás és dr. Mészáros Beatrix (Mészáros Lőrinc lánya), bár dr. Mészáros nem vett részt személyesen a gyűlésen. Az MVM által újonnan delegált igazgatósági tagok: Kóbor György, Oravecz Zsolt, Zámbó Balázs és Sipos Sándor. A felügyelőbizottságba Sum János Szilárd, Cseh Tamás Zoltán, Eiterer Antal került. 

(Borítókép: Komka Péter / MTI)  • Hírek
  • Csok