A nagy visszatérés: 43 milliárdos közbeszerzést nyert a Közgép

2020.02.12. 15:14

A Közgép nyerte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő 43 milliárdos közbeszerzését, vette észre a 24.hu. Az uniós tenderfigyelőből az is kiderül, hgy az M44 gyorsforgalmi út Szentkirály - Lakitelek szakasz megvalósítására visszakötéssel Kecskemét irányába és kapcsolódó építmények tervezésére és kivitelezésére elnevezésű pályázatra a Közgépen kívül egy konzorcium, a (DÖMPER Kft, Subterra-Raab Kft, Pannon-Doprastav Kft.), a Strabag, és a Swietelsky pályázott még. 

A dolog érdekessége, hogy  a 2018-ban a Simicska Lajostól Nyerges Zsolt érintésével végül Szíjj László érdekeltségébe került cég egykor halomra nyerte a közbeszerzéseket. 

azonban Az Orbán-Simicska háború időszakában az állami megrendelések elapadásával párhuzamosan csökkent az árbevétel is.

A cég 2018-ban csak alig több mint egy milliárd forintos árbevételt ért el, pedig 2017-ben még 4,8 milliárd feletti forgalmat bonyolított az éves beszámolója szerint. Ezek összegek egészen eltörpülnek a 2014-es csúcs mellett, ekkor még több mint 112 milliárd forint folyt be a Közgéphez. A Közgéptől akkor vált meg Simcsika Lajos, mikor a 2018-as újabb Fidesz-kétharmad után kvázi kapitulált, és eladta az érdekeltségei túlnyomó részt régi harcostársának, Nyerges Zsoltnak, akitől Mészáros Lőrinc üzlettársához és bizalmasához, Szíjj Lászlóhoz került.  Sokáig bizonytalan volt a Közgép sorsa, azonban úgy tűnik most ismét tényező a Simicska-érában szárnyaló építőipari vállalat.   • Tippek
  • Árfolyam