13. havi nyugdíjat ígér a választóknak a szlovák kormány

2020.02.12. 18:57 Módosítva: 2020.02.12. 22:04

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök bejelentette, kormánya egyhangúan támogatta a gyermekek után járó támogatás növelését és a 13. havi nyugdíj bevezetését 2021-től – írja az Új Szó. A döntés alapján a gyermeket nevelők támogatása 50 euróra nőne, a nyugdíjasok pedig 460 euróval többet kapnának majd egy évben. 

A döntést még a szlovák parlamentnek is el kell fogadnia, ráadásul február 29-én választásokat tartanak az országban, úgyhogy már javában zajlik a kampány. Az egyik kormánypárt, a Híd már jelezte is, hogy azt sem támogatja, hogy parlamenti ülést hívjanak össze a javaslatról. Így egyelőre nem tudni, hogy Pellegrini kinek a támogatásában bízik a parlamentben, ahogy azt sem, hogy pontosan hogyan finanszírozná a kormány az egymilliárd eurós kiadást. 

A konzervatív-liberális PS/Spolu párt és a libertárius SaS párt a Hídnak kicsit tovább mentek, és jelezték, feljelentést tesznek a javaslat miatt a miniszterelnök ellen, a 13. havi nyugdíj ugyanis szerintük a legdurvább választási korrupciónak minősíthető.