Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Kényszeríti a Facebookot és a Twittert Oroszország, hogy orosz szervereken tároljanak adatokat

2020.02.13. 17:43

Négymillió rubeles (nagyjából 60 ezer dolláros, vagyis 18,7 millió forintos) pénzbüntetést szabott ki a Facebookra és a Twitterre egy bíróság csütörtökön Oroszországban, amiért a két közösségi oldal nem az országban tárolta a helyi felhasználók személyes adatbázisát – írja az MTI.

A személyi adatok védelméről rendelkező, 2015. szeptember 1-jén életbe lépett jogszabály arra kötelezi mind az orosz, mind a külföldi vállalatokat, hogy az oroszok adatait Oroszországban működő szervereken tárolják. A moszkvai tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) tavaly eljárást indított a Twitter és a Facebook ellen, amiért nem tettek eleget ennek a rendelkezésnek. Hasonló okból négy évvel ezelőtt az országban letiltották a LinkedIn elérését.

A bírálók szerint a szóban forgó törvény célja az internet szorosabb ellenőrzés alá vonása.

A mostani a legnagyobb összegű pénzbírság, amelyet a jogszabály alapján eddig kiszabtak nyugati technológiai cégekre. A Roszkomnadzor azt közölte, hogy 18 millió rubeles (mintegy 283 ezer dolláros) büntetés vár a Facebookra és a Twitterre, amennyiben az év végéig sem teljesítik az előírásokat.