Ida
6 °C
9 °C

18 év alatt sem jött az áttörés, eladja szlovák leányvállalatát az OTP

2020.02.17. 18:13

Értékesíti szlovák leányvállalatának, az OTP Banka Slovenskónak jelentős részét az OTP Bank, közölte a pénzintézet hétfőn. A szlovák bank 99,44%-át a belgiumi székhelyű KBC Csoport veszi meg, amennyiben minden szükséges szabályozói és felügyeleti engedélyt megszereznek a felek a Szlovák Nemzeti Banktól (NBS), a Belga Nemzeti Banktól (NBB), az Európai Központi Banktól (EKB) és a Szlovák Köztársaság Gazdasági Versenyhivataltól. Ha mindenki rábólint a tranzakcióra, akkor 2020 második, legkésőbb harmadik negyedévében történhet meg a tulajdonosváltás.

Az átadás után az OTP Banka Slovensko egyesülni fog a ČSOB Bankkal, a KBC Bank szlovák leányvállalatával, de a tulajdonosváltás nem befolyásolja a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásainak rendszerét, illetve a magyarlakta településeken az anyanyelven történő kiszolgálás lehetőségét sem.

Az eladást azzal indokolta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, hogy bár az elmúlt évtizedekben folyamatosan az volt a céljuk, hogy növeljék a piaci részesedésüket a közép-kelet-európai régióban, Szlovákiában közel 20 év alatt sem sikerült optimális piacrészt elérniük, ezért döntöttek az eladás mellett.

Az OTP Banka a teljes eszközállomány tekintetében Szlovákiában 1,69%-os piaci részesedéssel rendelkezik. Az OTP Banka Slovensko jelenleg 58 fiókból álló hálózatot üzemeltet Szlovákiában, megközelítőleg 176 000 lakossági ügyfelet és 14 400 vállalati/kkv-ügyfelet szolgál ki. A bank székhelye Pozsonyban található. A bank üzleti tevékenységének nagy részét magánszemélyek és jogi személyek számára nyújtott banki termékek és szolgáltatások képezik. Az új tulajdonos, a KBC Bank 11 millió ügyféllel és 42 ezer alkalmazottal rendelkezik.