Gyula
8 °C
21 °C

Méreganyaggal szennyezett aszalt fügét hív vissza a Lidl

2020.02.27. 08:30

Mandulás aszalt fügét hív vissza a Lidl, mert egy penészgomba által termelt méreganyaggal fertőzött – írja a Nébih honlapján. 

A spanyol eredetű, 200 grammos "Deluxe Aszalt füge tallér egész mandulával" Ochratoxin A-val szennyezett, visszahívásáról a Lidl és a RASFF rendszer (az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási) is a Nébih-et. A termék tételszáma: L-65409.

Fig cake.png

Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az ochratoxin A a legjelentősebb, egy erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag.

A toxin különböző élelmiszerekben, pl. gabonában, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, fűszerekben előfordulhat. Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. Megbetegedéstől azonban csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket. Egyszeri vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető.