A vártnál nagyobb csapást mérhet a kínai gazdaságra a koronavírus

GettyImages-919093406
2020.02.28. 00:04 Módosítva: 2020.02.28. 00:04

Londoni pénzügyi elemzők szerint úgy tűnik, hogy a koronavírus terjedése a vártnál nagyobb negatív globális keresleti sokkot okoz, és emiatt a kínai és a világgazdaság idei növekedési üteme valószínűleg elmarad az eddigi előrejelzésektől.

Az MTI összefoglalója szerint az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics csütörtök este bemutatott, felülvizsgált helyzetértékelésében közölte: az év egészére a korábban várt 5 százalékos bővülés helyett most már 

alig 3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít Kínában.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: ugyanebből az okból az eddigi prognózisukban szereplő 2,9 százalékról 2,5 százalékra rontották a világgazdaság egészének idei növekedésére szóló előrejelzésüket.

Egy másik nagy elemzőház, a Bank of America kutatási részlege (BofA Global Research) ugyancsak csütörtökön közzétett, módosított globális előrejelzése szerint a koronavírus-járvány megfékezése érdekében tett kínai szakpolitikai intézkedések igen agresszív jellege valószínűleg érdemben lassította a kór terjedését, de súlyos átgyűrűző globális gazdasági hatásokkal járt.

A ház ennek alapján az eddigi előrejelzésében szereplő 3,1 százalékról 2,8 százalékra rontotta a világgazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisát, hangsúlyozva: a 2009-es globális pénzügyi válság óta most először nem érné el a 3 százalékot a világgazdaság növekedésének éves üteme.

A cég ugyanakkor kevésbé borúlátó módon ítéli meg a kínai gazdaság növekedési kilátásait, mint a Capital Economics szakértői. A BofA Global Research londoni elemzői közölték: az általuk eddig várt 5,6 százalék helyett 5,2 százalékos növekedést valószínűsítenek 2020 egészére a kínai gazdaságban.

Hangsúlyozták azonban, hogy 1990 óta ez lenne a kínai hazai össztermék leglassabb éves növekedése.

A ház ugyanakkor 2021-ben 6,2 százalékra visszagyorsuló növekedést vár a kínai gazdaságban.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő közölte: számításai szerint a karantén-intézkedések és egyéb korlátozások az idén 0,6 százalékponttal lassítják a kínai GDP-növekedést az általa eddig várt ütemhez képest.

A Moody's ennek alapján 5,2 százalékra rontotta a kínai gazdaság idei egész éves növekedésre szóló prognózisát az eddigi előrejelzésében szereplő 5,8 százalékról.

Zuhantak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Jelentős gyengüléssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói a koronavírus rohamos terjedésének gazdasági kihatásaival kapcsolatos aggodalmak miatt. 

A Dow Jones indexe történetének legnagyobb egynapi esését produkálta.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1197,43 ponttal, 4,44 százalékkal, 25 760,16 pontra zuhant.  • Hírek
  • Csok