Paulina
20 °C
35 °C

41 millióra büntette a jegybank a CIB Bankot

2020.03.06. 10:24

Jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összességében 41,2 millió forint bírságot szabott ki a CIB bankcsoport két intézményére. Bár a feltárt hiányosságok az adatszolgáltatási, piaci- és partnerkockázati, vállalatirányítási, hitelkockázati, betétbiztosítási, informatikai biztonsági, illetve tőkemegfelelési területet érintik, nem veszélyeztetik a bank ügyfeleit, sem a bankcsoport megbízható működését – közölte pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.

A jegybank hiányosságokat tárt fel a csoportvezető hitelintézetnél, a CIB Bank Zrt.-nél  a vállalatirányítás terén – a szervezeti működést és a belső ellenőrzést érintően –, illetve szabályozási problémákat azonosított a hitelezéshez kötődő kockázatvállalásokkal kapcsolatban is.

A jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe a több ponton hibás és hiányos piaci- és partnerkockázat-kezelést, illetve a gyenge minőségű adatszolgáltatást. Ezen túlmenően az MNB figyelembe vette a belső szabályzatok felülvizsgálatának elmaradását, az informatikai rendszerekben rejlő biztonsági kockázatokat, a hitelintézet piaci súlyát, illetve azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn.

Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a jogszabálysértéseknek nem volt hatásuk a bank biztonságos működésére, a pénzpiacra, sem az ügyfélkörre.