A magyar cégvezetők szerint 70 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár

2020.03.06. 12:38

Amíg 1990-től kezdve évente átlagosan 0,24 évvel nőtt a várható élettartam, addig 2014 óta átlagosan 0,1 évvel. A magyarországi cégvezetők körében készített kutatás arra jutott, hogy a befolyásos piaci szereplők szerint 2030-ra 70 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár.

A PwC friss vezérigazgató-felmérésének eredményei a Portfolión jelentek meg:

az elküldött adatok alapján a hazai cégvezetők 89%-a gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár 5 évvel 70 évre emelkedik az évtized végére, de csaknem ugyanennyien gondolják úgy, hogy a születéskor várható élettartam eléri a 80 évet 2035-re.

Nem csak a magyar cégvezetők, hanem a kutatók is hasonlóan látják a nyugdíjkorhatár kérdését. Az OECD egyik elemzése szerint a gazdasági növekedés fenntarthatósága szempontjából pozitívum, hogy 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik a magyar nyugdíjkorhatár, ugyanakkor szerintük később a korhatárnak lépést kellene tartania a várható élettartam emelkedésével. Az OECD azt is javasolta, hogy a jövőben szükség lenne arra, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kössék.

Egy általános nyugdíjkorhatár-emelés sok kérdést felvet az egyenlőtlenségekről, ugyanis különböző társadalmi csoportokhoz különböző a várható élettartam társul. Aki alacsonyabban iskolázott, és az átlagnál alacsonyabb bért kap, az rövidebb ideig él, mint a magasan iskolázott, jól keresők.