Egy hét alatt 335-ről 360-ig gyengült a forint az euróval szemben

fc-20150127
2020.03.19. 09:11 Módosítva: 2020.03.20. 13:18

Tovább tart a forint zuhanórepülése az euróval szemben, a hét minden napján újabb és újabb történelmi mélypontokra kerül. Így volt ez ma is, a teletrader adatai alapján reggel átlépte a tegnapi rekordgyenge 356-os szintet, egészen 359,67-ig ment. Aztán visszakapaszkodott 358 alá.

A dollár jegyzése csütörtökön 325,38 forintra csökkent a szerda esti 327,31 forintról. Szerdán napközben a forint történelmi mélypontra, 328,05 forintos dollár jegyzésre gyengült.

A svájci frank jegyzése a szerda esti 336,19 forintról 336,24 forintra emelkedett csütörtök reggelre. Szerdán 337,34 forintig ment fel a svájci frank jegyzése, ami új rekord. A svájci frank előző árfolyamrekordja a forinttal szemben 2015 januárjában volt 333,01 forinton.

Voltak már hasonlóan nehéz napok

A hazai devizapiac jelenlegi helyzetéről, és a globális válság következményeiről megkérdeztük Kolba Miklóst, az ING Bank senior treasury értékesítési üzletkötőjét, aki szerint volt már példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire sokat veszítsen értékéből a forint. „Látott már hasonlóan nehéz napokat a magyar devizapiac, igaz azok csak órákig tartó abnormális mozgások voltak."

2003 januárjában 15 forinttal gyengült a forint az euróhoz képest 30 percen belül, 2015 januárjában pedig az emlékezetes svájci jegybanki döntéskor esett a forint a svájci fizetőeszközzel szemben 64 forintot pár óra leforgása alatt.

- mondja Kolba Miklós, aki kitért arra is, hogy most az euróhoz képest a dollárral szemben még nagyobbat veszített az értékéből a magyar fizetőeszköz.

„A jelenlegi helyzet azonban egész más, hiszen itt egy újonnan kialakult globális válságról van szó, melyet a normál helyzetben leglikvidebb devizapiacok óriási mozgásokkal és szűk likviditással reagálnak le. Ennek az áldozata lett a hazai fizetőeszköz is, mely régiós társaival egyetemben hasonló mértékben gyengült a főbb devizákkal szemben."

Egy hét alatt 335-ös árfolyamról 360-ig gyengült az euróval szemben, ám a dollárral szemben még nagyobbat vesztett az értékéből 295-ről 335-ig.

„Jelenleg 331 körül jár az árfolyam, az euróval szemben pedig 357,50. A dollár erősödése mögött még mindíg az a legfőbb érv az, ami az elmúlt éveket jellemezte. Volt a dollár és a világ másik része. Úgy néz ki még most is ez a felállás, attól függetlenül, hogy az Amerikai Jegybank szerepét betöltő FED (egyes piaci vélemények szerint idő előtt) előtte a puskaporát és nullára vágta vissza az alapkamatot. Mégis jelenleg a devizapiacok arról szólnak, hogy mindent adnak a dollárral szemben, mindenkinek dollárra van szüksége. Emiatt okozott a dollár forint piacának is ekkora sokkot az utóbbi napok euró/dollár piaci mozgása, párhuzamosan a forint euróval szembeni gyengülésével. Az első sokkszerű mozgásokat tovább gerjesztették még a 340-es szint felett beinduló veszteség optimalizáló üzletek, melyekkel megkezdődött a pozíciók átrendeződése"

- részletezte Kolba, szerinte a következő időszakban a 350 feletti szintekre érdemes berendezkedni.

„A hét utolsó napja fontos lesz, abból a szempontból, hogy amennyiben nem látunk a pénteki napon is napon belül akár 4-5 forintos felfelé mozdulás és a 360-as szintet sem töri át az árfolyam, akkor egy minimális megnyugvással vághatunk neki a hétvégének és elképzelhető, hogy egy picit valamellyest normalizásódik a helyzet a piacokon."

Ez persze nem jelent sajnos egy azonnali forint erősödést és továbbra is a 350 feletti szintekre kell berendezkedünk. A piacok továbbra is kiélezetten figyelik a kormányok, jegybankok, főbb gazdasági szereplők nyilatkozatait, intézkedéseit.

Vállalati és lakossági moratórium

Az elmúlt napokban a Magyar Nemzeti Bank hozott néhány likviditáserősítő intézkedést, majd hitel-visszafizetési moratóriumot kezdeményezett a vállalatok számára. Ez arra utal, hogy a jegybank igyekszik megelőzni a vállalati csődhullámot. Szerda délelőtt pedig bejelentették, hogy a lakossági hitelek esetében is törlesztési moratóriumot kezdeményeznek.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig többpontos gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be szerdán. Mint mondta, „húsba vágó döntéseket hoztak”.

Ezek csak az első, legsürgetőbb döntéseik, melyeket majd újabbak követnek, ígérte a miniszterelnök.

  1. Magánszemélyek és vállalkozások szerdáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.
  2. A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket július 30-ig meghosszabbítják.
  3. A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj-mutatóját, a thm-et a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálják.
  4. Az olyan súlyos gondokkal küszködő szektorokban, mint a turizmus, vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások, a személyszállítás, azaz a taxizás, a munkáltatók járulékfizetés-kötelezettségét teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik. Nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig. A kata szerint adózó taxisok átalányadó szerinti fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik.
  5. A munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

(Borítókép: Balazs Mohai/Bloomberg via Getty Images)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!