Kína 2020-as növekedése 2,6 százalékra csökkenhet

2020.03.23. 12:28
Az egyik legnagyobb kínai befektetéési intézet közzétette a koronavírus hatásaival frissített prognóziást. A számok elég hervasztóak.

A méretes, 4000 befektetési bankárt foglalkoztató China International Capital Corporation (CICC) közzétette legfrissebb elemzését arról, hogy miként tépázhatja meg a kínai gazdaságot a koronavírus.

A tanulmány szerint a 2020-as GDP 2,6 százalékkal növekedhet, ami a korábbi 6,1 százalékos előrejelzéshez képest 350 pontos csökkenés.

Az írás szerint 2020 utolsó két negyedéve már érdemi visszaépülést hozhat, de így is 18 évvel alacsonyabb lehet a kínai gazdaság exportteljesítménye. Bár a koronavírus Kínából indult ki, és a gazdaságban is rendkívül erős hatás volt a gyárak kényszerű leállítása, a belső logisztika megállítása, szakemberek szerint a sokkszerű hatósági fellépés miatt Kína viszonylag gyorsan képes lesz újraindítani kapacitásait.

Az elmúlt napokban például Kína már nagyon sok országba volt képes orvosi eszközöket, teszteket, maszkokat, védőruházatot szállítani.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!