Iván
22 °C
39 °C

43,1 milliárd forintnyi új, ötéves lejáratú hiteleszközt igényeltek a bankok az MNB-től

2020.03.25. 18:16

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 43 milliárd forintnyi új ötéves lejáratú hiteleszközre fogadott el igényt a bankoktól szerdai aukcióján – írja az MTI a jegybank honlapján közölt eredményből.

Az eredményközlő táblázatból nem derül ki, hogy mennyi ajánlat érkezett, így nem tudni, hogy a 3 hónapos, 6 hónapos, 12 hónapos és 3 éves lejáratokra érkezett-e banki ajánlat. 

Az MNB minden lejáratra, így az 5 éves lejáratra is 0,90 százalékos fix kamattal hirdette meg új fedezett hiteleszközeit, korlátlan hitelösszeggel. A jegybank kedden jelentette be az új hiteleszköz indítását, amelynek fő célja a pénzintézeti rendszer likviditásának növelése.

Nagy Márton jegybanki alelnök szerint különösen ritka, hogy jegybankok fix kamatozással biztosítsanak hosszú lejáratú, akár ötéves refinanszírozási eszközt a bankoknak. A hitelintézetek ezt a forrást használhatják lakossági és vállalati hitelek folyósítására, de állampapír vásárlásra is. Nagy szerint a monetáris tanács az új hiteleszközt ugyan korlátlan keretösszeggel hagyta jóvá, de az egyes tendereken az ajánlatokról az aktuális helyzet függvényében dönt majd a jegybank.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!