Az OKJ-s képzéseknél is átállnak az online oktatásra

2020.03.27. 09:53 Módosítva: 2020.03.27. 09:58

Péntektől létrejön a digitális(abb) felnőttképzés Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a felnőttképzések a veszélyhelyzetre tekintettel megvalósulhatnak online formában is, közölte  Felnőttképzők Szövetsége (FVSZ). 

A döntés azért fontos, mert a járványügyi veszélyhelyzet elrendelése után csak az egyetemekre, majd az általános- és középiskolákra, illetve az óvodákra és bölcsődékre születtek korlátozó intézkedések, a felnőttképzési tanfolyamokra nem született szabályozás.  A szervezet közleménye szerint a mai naptól az egész iparágat érintő, a képzés folytonosságát támogató, az aktuális kihívásoknak megfelelni képes változások lépnek életbe az Innovációs és Technológiai Minisztérium intézkedésére a kormány döntése értelmében. 

A felnőttképzések a jelen veszélyhelyzetre tekintettel megvalósulhatnak online formában. Történhet akár e-mailen, telefonon keresztül vagy más módszer biztosításával, a képzés óraszámába beszámítható módon helyszíni jelenlétet nem igénylő, képzési tevékenységet akkor is, ha azt eddig jogszabály vagy más előírás nem engedte. „Ez a gyakorlatban annyit jelenthet, hogy távolléti képzésben megtarthatóvá válnak az ilyen típusú kontaktórák is, amely a képzéseket végzőknek és a képzéseken részt vevőknek egyaránt pozitív” – közölte Zsuffa Ákos, az FVSZ nemrég másodszor is újraválasztott elnöke.

Ezzel párhuzamosan, amennyiben valaki támogatott felnőttképzésben vesz részt, és igazolható a részvétele a távoktatásban, elismert és elszámolható lesz mind a képző, mind a képzett (pl. munkabér és járulékai) esetében.

Az elmúlt hetekre is gondoltak. A képzésben részt vevőknek a veszélyhelyzet kihirdetése és e rendelet hatálybalépése közötti kontaktóráról való hiányzása is igazoltnak minősül. Személyes jelenlétként kell figyelembe venni azt, ha a képzésben részt vevő személy távoktatásban lesz jelen az órákon. 

A személyes jelenlétet igénylő szakmai vizsgák megszervezése értelemszerűen komoly akadályokba ütközik. Sok olyan képzés van, amelyen a gyakorlati rész vagy a képzés profilja, illetve a résztvevők digitális tudás- vagy eszközhiánya miatt a megjelent rendelet sem segíthet. Az ilyen területen dolgozó képzőknek (legyen szó társas- vagy egyéni vállalkozásról) a középtávú működése is komoly veszélybe kerülhet, jelezte az FVSZ elnöke.

„Ezek a változások nagyon nagy feladat elé állítják a képzőket, azonban elengedhetetlenek a képzések egy részének folytonosságának érdekében. Úgy látom, hogy a veszélyhelyzetet követő kihívásokkal teli munkaerőpiaci helyzetben a felnőttképzésre kulcsfontosságú szerep hárul majd a gazdaság működésének helyreállításában és beindításában a várható nagy létszámú átképzések kapcsán”  - összegezte Zsuffa Ákos.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Hírek