Közel 2 milliárdot nyert kikötőfejlesztésre Tiborcz és Mészáros cége

2020.04.01. 20:50

Közel kétmilliárd forint állami támogatást nyert két balatoni kikötő fejlesztésére a részben Tiborcz István és Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Appeninn Nyrt. - írja a 444.hu a cég közleménye alapján. Az Appeninn egyik leányvállalata, a Solum-Invest Kft. a balatonfüredi kikötő teljes körű felújítására nyer 999 millió 963 ezer forintot, a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. pedig a a balatonvilágosi Club Aliga üdülő kikötőjét fejlesztheti  999 millió 921 ezer forintból. A közlemény szerint a fejlesztési projektek összköltsége mindkét esetben 1,8 milliárd forint.

Ahogy korábban írtuk, az Appeninn a Magyar Turisztikai Ügynökség által menedzselt Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében pályázott a támogatásokra még februárban. A cég most azt írja, a Club Aliga, valamint a balatonfüredi kikötő megújítása "a koronavírus-járvány okozta rendkívüli állapotok megszűnése után a Társaság várakozásai szerint nagymértékben hozzájárulhatnak a balatoni turizmus fellendüléséhez és a Társaság eredménytermelő képességéhez."

Az Appeninn ingatlankezelő cégben 2017 nyarán vásárolt meghatározó befolyást a Mészáros-cégbirodalmat összefogó Konzum Nyrt. egyik alapja, majd majdnem napra pontosan egy év múlva jött a bejelentés, hogy a Konzum stratégiai partnerséget kötött Tiborcz István ingatlanos cégével, a BDPST Zrt.-vel, amelynek értelmében a Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonában lévő Konzum PE Magántőkealap eladja a miniszerelnök vejének az Appeninnben lévő részesedésének több mint 20 százalékát.

 Azóta a Konzum folyamatosan adogatja el részvényeit Tiborczéknak, jelen állás szerint a BDPST az Appeninn részvényeinek 29,3 százalékát birtokolja, a Konzum ingatlanbefektetési alapjának pedig már csak 18,33 százaléka van. Emellett az OTP ingatlanos alapjának van 5,09 százaléka az Appeninnben, a többi részt pedig további kisebb részvényesek adják-veszik. Az Appeninn 2018-ban vásárolta meg az egykori MSZMP pártüdülőt, a Club Aligát. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!