Konrád
5 °C
17 °C

Botka újra meghirdette a fizessenek a gazdagok programot

64781946 2415375918483533 458599634156126208 o
2020.04.06. 10:00 Módosítva: 2020.04.06. 11:41

Botka László a koronavírus-járvány következményei miatt kialakuló gazdasági válságot nem az önkormányzatoktól elvont pénzekből enyhítené, hanem az uniós közbeszerzéseken nyertes vállalatokra vetne ki különadót. A befolyó pénzből a válság idejére minden magyar állampolgárnak annyi támogatást adna, amelyből a jövedelme nettó 110 ezer forintra egészülne ki.

A szegedi polgármester hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy a járvány miatt már most több tízezer ember veszítette el az állását, és ez a szám folyamatosan növekszik.

Már most is rengetegen vannak, akik egzisztenciális válságba kerültek, nem tudják fizetni számláikat, képtelenek fenntartani otthonukat, és sajnos az ország legszegényebb vidékein már ételre sem telik minden családnak

– írja Botka.

Szerinte „nincsen vita abban, hogy a járvány elleni küzdelem közös nemzeti ügy. A válsággal szemben pedig nemzeti összefogásra van szükség itthon is.”

Eljött az idő, hogy igazságot tegyünk, azonnali segítséget kell adnunk a rászorulóknak! Kezet kell nyújtsunk az elesetteknek!

Az elmúlt tíz évben gazdasági rendszerváltás történt Magyarországon, a hatalomhoz közel állók százmilliárdos vagyonokat szereztek, ezért eljött az ideje, hogy a legtehetősebb magyarok visszaadják, amit a közösből kaptak – írja az MSZP egykori választmányi elnöke.

A nemzeti együttműködés rendszerének kiválasztottjai százmilliárdos vagyonokra tettek szert az állami megbízásokból, az uniós támogatásokból. Néhányan emberi ésszel nehezen felfogható vagyonokat gyűjtöttek alig egy évtized alatt. Eljött az ideje, hogy a legtehetősebb magyarok végre visszaadják, amit a közösből kaptak. A járvány idején joggal várják el az emberek, hogy az Orbán Viktor által épített „nemzeti tőkés” réteg is belenyúljon a zsebébe, és hozzájáruljon az ország megmentéséhez.

Jó döntésnek tartja, hogy ebben a kritikus helyzetben a kormány különadót vet ki a bankokra és a multikra, de emellett szerinte nem a közfeladatokat ellátó intézményektől és az önkormányzatoktól kellene elvonni a pénzt.

Most azokon a legnagyobb a felelősség, akiknek a legjobbak a lehetőségeik. Meggyőződésem, hogy az általam korábban meghirdetett programra nagyobb szükség van most, mint valaha. Fizessenek a gazdagok!

Botka a következőket javasolja:

  • Járuljanak hozzá a járvány okozta károk enyhítéséhez azok a vállalatok, amelyek az elmúlt évtizedben hatalmas nyereséget értek el közbeszerzésekből. Akik tíz évig gazdagodtak a közpénzből és a magyar embereknek járó európai uniós forrásokból, azok most adjanak vissza a közösbe!
  • Amelyik cég 2010 óta több mint 5 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést, az hozzájárulásként fizesse be a szolidaritási alapba ennek a pénznek az 1%-át, aki több mint 10 milliárdot nyert, az a 2%-át, akik pedig 100 milliárd forintnál többet kaptak, azok 3%-ot adjanak be az alapba.
  • Ez csak az elmúlt tíz évben nyertes ajánlattevők 2%-át érinti, mégis közel 500 milliárd forint pluszforrást jelenthet a védekezéshez. A szolidaritási hozzájárulás alsó határa úgy lett megállapítva, hogy nem érinti azokat a kis- és középvállalkozásokat, amelyek a járvány miatt most nehéz helyzetbe kerültek. Az ő túlélésüket is segíti az, ha a nemzeti együttműködés rendszerének legnagyobb nyertesei visszaadnak a közösbe.
  • Vegye ki a részét a járvány elleni védekezésből a nemzeti tőkésosztály is, a rezsim legnagyobb haszonélvezői is fizessenek a tőkevagyonuk után hozzájárulást! Akinek 100 milliárdnál nagyobb a vagyona, az 3%-kal, akinek 10 milliárdnál nagyobb, az 2%-kal, akinek 1 milliárdnál nagyobb, az 1%-kal járuljon hozzá a járvány miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. A tőkevagyon alapján fizetett szolidaritási hozzájárulás várhatóan 120 milliárd forintot jelent, vagyis a vállalati befizetésekkel együtt több, mint 600 milliárd forint folyhat be.
  • Az így létrehozott szolidaritási alapból elsőként azokról kell gondoskodni, akik a járvány ellen a frontvonalban harcolnak. Meg kell teremteni a biztonságos munkafeltételeket az egészségügyi dolgozók, a szociális ágazat és a közszolgáltatások munkatárai számára. Megfelelő védőfelszerelést kell adni az ország ellátásáért és az alapvető szolgáltatásokért felelő honfitársainknak. A legnagyobb hálával tartozunk nekik, hiszen minden nap az életüket kockáztatják értünk.
  • Másodikként minden magyar állampolgárnak (minden munkavállalónak, álláskeresőnek, nyugdíjasnak és gyermeknek) alanyi jogon annyi támogatást kell adni, amennyi ahhoz szükséges, hogy válság ideje alatt a havi jövedelme elérje a nettó 110 ezer forintot. Gondoskodnunk kell azokról az emberekről, nyugdíjasokról, családokról, akik elvesztették a megélhetésüket, és bevétel nélkül maradtak. A fennmaradó összegből pedig ott kell segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Botka közleményét követően Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szintén Facebookon jelentette be, hogy támogatja a szegedi polgármester javaslatait. Azt írta:

A járvány okozta gazdasági és szociális válság kezeléséhez hozzá kell járulniuk azoknak, akik az elmúlt években hatalmas vagyonokra tettek szert a rendszer kegyeltjeiként. Támogatom Botka László javaslatait!

(Borítókép: Botka Lászó Facebook)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!