Programozni és latinul is tanulhat majd az új támogatott felnőttképzésben

2020.04.07. 15:22 Módosítva: 2020.04.08. 15:49

Vállalkozói Információ néven indított portált az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA), „Válaszok a vállalkozások számára a koronavírus helyzet kezelésére” – olvasható a nyitólapon az oldal öndefiníciója, amit Palkovics László jelentett be kedden a koronavírus gazdasági hatásainak kezelésére létrehozott állami akcióterv részeként.

 

Frissítés, a cikkel kapcsolatban az ITM a következő tájékoztatást adta:

A cikkben szereplő vállalkozói honlap nem a támogatott képzéseket  mutatja be, hanem azokat gyűjti össze, amelyeknek legalább egy része távoktatásban elvégezhető, ilyen pl. a cikkben említett szakácsképzés is, amelynek szintén van elméleti része. Az oldal előkészületben lévő kiegészítése egyértelművé teszi majd, hogy mely képzések végezhetőek el teljes egészében online módon.

Az oldalon a vállalkozásoknak szóló praktikus tanácsok mellett elérhető azoknak az államilag támogatott vagy ingyenes képzéseknek a listája is, amelyekkel a kormány azoknak szeretne segítséget nyújtani, akiknek a munkahelye veszélybe került a járvány miatt. A képzések között vannak nyelvtanfolyamok, programozóképzések is, például a Codecool, a PROGmasters és a Greenfox is indít támogatott kurzusokat. A nyelvtanfolyamok között több nyelv és szint is elérhető, és a megszokott nyelvek mellett az oldal  

a latint is felsorolja mint választható nyelvet. 

„Aki Latin-Amerika nyelveit, vagy olaszt szeretne tanulni, aki tudományos pályára vágyik, vagy orvosnak készül, elengedhetetlen feladattal néz szembe: kell tudni latinul valamilyen szintig" – olvasható a képzéshez fűzött kommentár. A képzések összességében is elég eklektikus képet mutatnak, a gazdasági informatikustól a lakberendezőig a szakmák széles skáláját kínálja az oldal azoknak, akiknek veszélybe került az állásuk a a koronavírus miatt. Vannak olyanok, ahol nehéz elképzelni, hogy a távoktatás hogyan lesz megoldható (Palkovics ugyanis azt mondta az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy a képzések mind távoktatásban kerülnek megszervezésre a járvány miatt), ilyen például a burkoló és a szakács.

Természetesen lehet, hogy a felkínált támogatott kurzusokkal hosszú távra terveznek, bár akkor is kétséges, hogy mennyi sajtkészítőre lesz szükség.

Az sem világos még, hogy kik és mely tanfolyamokra kaphatnak majd 95 százalékos állami támogatást, valamint hogy milyen feltételei lesznek a 0 százalékos felnőttképzési diákhitelnek. Feltehetően az IT-szakmák előnyben lesznek részesítve, legalábbis Palkovics a gazdaságvédelmi akcióterv részleteinek bejelentésekor azt mondta, hogy informatikusokat szeretne képezni az állam, akikből eddig is hiány volt.

A programozóképzést nyújtó iskolák közül a Codecool már jelezte, hogy az ő képzésük elérhető lesz támogatott rendszerben, bár egyelőre még az előzetes igényfelmérés folyik.

A kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv részeként a válság által sújtott szektorokból kényszerűen kikerülők digitális átképzését 95%-ban fogja támogatni az állam, kamatmentes felnőttképzési diákhitellel kiegészítve a tanulás ideje alatt a megélhetést.

– olvasható a cég sajtóközleményében.

A Green Fox is elindította az előzetes felmérést.

A Green Fox Academy már kidolgozta az online képzések indításának kereteit, a pontos tananyagot és feltételeket a kormányzati intézkedések bejelentését követően, azzal összhangban teszi elérhetővé. Az állami támogatás felhasználását biztosító képzéshez kapcsolódóan ugyanakkor már megnyílt az előjelentkezés az iskola weboldalán. 

– írja a Green Fox.

Valamint a PROGmasters is meghirdette már az államilag támogatott tanfolyamait:

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként ma bejelentett intézkedésekre reagálva a PROGmasters többféle képzéssel készül, amelyekre az előjelentkezés április 8-ától indul: a teljes karrierváltást lehetővé tevő, 6 hónapos programozó kurzus mellett rövidebb idejű továbbképzéseket is elérhetővé tesz, így a pár hetes, illetve néhány hónapos scrum master, tesztelő, valamint product owner képzéseket indít a PROGmasters.  • Tippek
  • Bankszámla