KSH: A járvány miatt drágulhattak az élelmiszerek márciusban

2020.04.08. 10:10

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek.

Az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben, átlagosan 1 százalékkal nőtt, amiben a koronavírus-járvány okozta megnövekedett kereslet is szerepet játszhatott.

Éves összehasonlításban az élelmiszerek ára 7,6 százalékkal nőtt, ezen belül

  • a sertéshúsé éves szinten 27,4 százalékkal; 
  • az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 11,9, februárhoz képest  3,5 százalékkal;
  • a cukoré éves alapon 10,1, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal;
  • a tejé tavaly márciushoz képest 9,1, idén februárhoz képest 1,5 százalékkal;
  • a kenyéré 8,4, februárhoz képest 1,4 százalékkal lett magasabb.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,2, ezen belül a dohányáruké 11,3 százalékkal emelkedett a tavaly márciusi szinthez képest, a havi változás átlagosan 0,9 százalék volt.

A járműüzemanyagok ára a jelentősen visszaeső olajárak hatására 5,3 százalékkal csökkent, így ez az egy termékkör önmagában 0,4 százalékponttal mérsékelte a fogyasztóiár-index emelkedését.

Ahogy arról korábban írtunk, az élelmiszerek, gyógyszerek és hasonló termékek iránti kereslet nagyon megnőtt a koronavírus-járvány súlyosbodásával, az élelmiszerből több mint 45, vegyi áruból több mint 60 százalékkal többet vásároltak a magyar fogyasztók március első heteiben. Az üzemanyagok ára viszont a 21. században még nem esett akkorát a magyar piacon egy hónap alatt, mint márciusban.