2 milliárd forinttal kevesebb útdíj jött be a járvány miatt

2020.04.08. 16:24 Módosítva: 2020.04.08. 17:07

Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán az MTI-vel.

A legnagyobb visszaesés az e-matrica eladásoknál látható: márciusban ezekből 415 ezerrel kevesebbet vásároltak, mint egy évvel korábban, így számuk a 2019 márciusában értékesített mennyiségnek az 57 százalékára zuhant.

Az év harmadik hónapjában mintegy 30 százalékkal esett vissza éves összevetésben az e-matricát használó gépjárművek (személyautók, buszok, motorok) forgalma. A tehergépjárműveknél a forgalomcsökkenés mindössze 1 százalékos volt.

A NÚSZ adatai szerint azon a héten, amikor kihirdették a veszélyhelyzetet (március 11.) 525 ezerrel csökkent az e-matricás járművek áthaladásának száma a tavalyi időszakhoz viszonyítva. A következő héten, amikor bejelentették a határzárat, valamint megjelent az iskolák és üzletek zárvatartásáról szóló kormányrendelet, 2,5 millióval, a kijárási korlátozás bevezetése (március 28.) után pedig már 3,2 millióval kevesebb áthaladást regisztráltak a NÚSZ telepített kamerái.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!