Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Négyszeresére növelte egy év alatt bevételét a Mészáros-féle Opus Global

2020.04.09. 23:30

Közzétette a Budapesti Értéktőzsde honlapján 2019. évi éves jelentését az Opus Global Nyrt. A jelentős részben a Mészáros Lőrinc és családja érdekeltségébe tartozó vállalatcsoport

működési bevétele közel négyszeresére, 210 milliárdra növekedett a 2018-as bevételi mutatókhoz képest.

A másik nagy Mészáros-féle cég, a Konzum Nyrt. tavaly félévi beolvadásával jelentősen átalakult az Opus Global Nyrt. portfólió szerkezete, ezzel együtt fundamentálisan is megerősödött, amelynek köszönhetően a cégcsoport konszolidált saját tőkéje 287 milliárd forint fölé nőtt – írta a cég a közleményben.

Az Opus Global konszolidált szinten 210 milliárd forintos működési bevétel mellett több mint 24 milliárdos EBITDA-ról számolt be 2019. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében. Vagyis a cégcsoport működését minősítő reprezentatív mérőszám, az EBITDA-mutató mértéke a vizsgált időszakban nem csupán a tavalyi negatív, de még a 2018-ra vonatkozó PROFORMA eredményhez képest is jelentős, több mint kétszeres növekedést ért el - írták.

Az Opus-csoport konszolidált saját tőkéje 287,5 milliárd forintra emelkedett, mérlegfőösszege pedig a 2019. év végével az egy évvel ezelőtti 576,7 milliárdról 646,2 milliárd forintra nőtt.

A 2019. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésben teljes átfogó jövedelemként kimutatott 34,3 milliárd veszteségből -29,4 milliárd forint a megszűnő tevékenységek eredményéből keletkezett. A csoport az IFRS standardok alapján a megszűnő tevékenységek közé sorolta a 2020-ban eladásra került energetikai társaságok eladásához kapcsolódó tételeket, amelyek jelentős veszteséget generáltak a teljes átfogó jövedelemben.

Mint ismert, az Opus Global Nyrt. 2019. év végén megállapodást kötött a Magyar Villamos Művek Zrt.-vel a Status Power Invest Kft. 55,05 százalékban tulajdonolt üzletrészének értékesítéséről. Az értékesítési folyamat március 26-án lezárult, ahogy azt mi is megírtuk, az állam kifejezetten drágán vette meg a szén-dioxid kvóták áremelkedése miatt jelen állapotában veszteséges Mátrai Erőművet. Mindezek mellett azonban

az Opus Global Nyrt. mint anyavállalat az egyedi éves IFRS szerinti beszámoló alapján 2019-ben több mint 7,9 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el.

A társaság igazgatósága szerint az Opus Global Nyrt. stabil pénzügyi és piaci helyzetben működik, a meglévő fundamentumok eredményessége határozza meg a következő év gazdasági stabilitását.

A koronavírus okozta válsághelyzetben az első hónap tapasztalatai azt mutatják: tőkeerős társaságként további kivételes előnyük származhat a diverzifikált portfólióból

- olvasható a közleményben.