Elemér
0 °C
10 °C

Szijjártó: 50 millió eurós magyar–kirgiz befektetési alap jön létre

2020.04.15. 13:52

Ötvenmillió eurós magyar-kirgiz befektetési alap jön létre magyar vállalatok közép-európai beruházásainak segítésére – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében. A miniszter a bejegyzésben leírja, hogy telefonon tárgyalt barátjával, Csingiz Aidarbekov kirgiz külügyminiszterrel, és hogy szerinte a két ország együttműködése egyre szorosabb a Türk Tanácsban végzett közös munkának köszönhetően.

Szijjártó emlékeztet, hogy április végén látogatott volna Budapestre a kirgiz elnök, de a látogatást az év második felére halasztották. A két baráti kormány pedig megállapodott, hogy addigra véglegesítenek négy dokumentumot. A beruházásvédelmi megállapodás megkötésére megkapták az Európai Unió engedélyét, a kettős adóztatás kizárását illetően pedig már három tárgyalási fordulón is túl vannak. Nincs vita a stratégiai partnerségi nyilatkozatról sem, és megállapodtak egy 50 millió eurós közös befektetési alap létrehozásáról, amely segítséget ad majd a magyar vállalatok beruházásaihoz a közép-ázsiai térségben – sorolta a külügyminiszter.

Szijjártó rendszeresen beszámol a kirgiz–magyar diplomácia alakulásáról a Facebook-oldalán. Legutóbb február elején közölt képeket a kirgiz fővárosban, Biskekben tett látogatásáról, ahol Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnökkel is találkozott, és kapott ajándékba egy kirgiz kucsmát