68 százalékkal estek az idegenforgalmi költések Európában a koronavírus miatt

2020.04.19. 10:43

A tavalyi évhez képest márciusban durván 68 százalékkal estek vissza Európában az idegenforgalmi költések a svájci UBS bank elemzése alapján, Olaszországban pedig 96 százalékos volt a csökkenés – írja a Business Insider.

Bezárt üzletek és éttermek a kihalt Vasterlanggatan utcán Stockholmban 2020. április 9-én
Bezárt üzletek és éttermek a kihalt Vasterlanggatan utcán Stockholmban 2020. április 9-én
Fotó: Tt News Agency / Reuters

A bank a Planet nevű, áfa-visszaigénylő szolgáltatást nyújtó cég adataiból indult ki, ez alapján pedig azt írta, hogy

  • tavaly márciushoz képest idén 68,4 százalékkal csökkent Európában a turisták által elköltött pénz mértéke,
  • Olaszországban 96 százalékos volt a visszaesés
  • a kínaiak pedig 84,6 százalékkal kevesebb pénzt hagytak itt, mint egy évvel korábban, de egyébként minden más nemzetiség is kevesebbet költött.

A UBS emellett azt is kiemelte, hogy a luxuscikkek és szolgáltatások – például a Louis Vuitton, a Chanel vagy a Gucci termékei – sem voltak túl népszerűek, a tavalyi számokhoz képest itt 78 százalékos csökkenést lehetett megfigyelni. A szakértől szerint egyelőre azt sem lehet biztosan tudni, hogy mikortól kezdhetik meg az európai kormányok feloldani a korlátozásokat. Az elemzésükben úgy számoltak, hogy a luxusboltok legkorábban júniusban nyithatnak majd újra, vagyis a luxuscikkekre szánt pénz a második negyedévnek legalább két hónapjában jelentősen kevesebb lesz, a turizmus szempontjából pedig még hosszabb ideig eltarthat majd a gyengélkedés.

Az adatok egybevágnak a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) legfrissebb becsléseivel, illetve korábbi figyelmeztetésével is, miszerint a turizmus lehet a járvány által az egyik leginkább érintett szektor. Az UNWTO március végén az MTI szerint azt jósolta, hogy a nemzetközi szinten utazók száma 20-30 százalékkal csökkenhet az idén a tavalyi másfél milliárdhoz képest, ami 4 százalékos növekedés volt 2018-hoz viszonyítva. A szervezet legutóbb kedden frissítette az ügyben kiadott közleményét, melyben azt írta, hogy a jelenlegi helyzetben különösen fontos a nemzetközi együttműködés, és annak a felismerése is, hogy a szolidaritást nem állítják meg a határok.