Portfolio: Valójában a gyengülő forint miatt felértékelődő EU-pénzek segítségével élénkíthet a kormány

000 Par6208909
2020.04.24. 15:05

Érdemi költségvetési költés nélkül, forrásátcsoportosítással igyekszik támogatni a gazdaságot a kormány, írja pénteki elemzésében a Portfolio. A forint árfolyamesése miatt nagyjából 1000 milliárd forinttal több uniós pályázatot hirdethet meg a kormány, és valójában ez adja a gazdaságélénkítés lényegi részét. 

Az elemzés egyik alapját képezi az a levél, amit Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Költségvetési Tanácsnak küldött. Ebben arról ír, hogy a 2020-as költségvetés kiadása - az átcsoportosítások miatt - nem nőne jelentősen a védekezés és a gazdaság újraindítása miatt hozott kormányzati intézkedések következtében.

Ez azt jelenti, hogy a kormány úgy teremti meg a válságkezelő intézkedések fedezetét, hogy nem növeli jelentősen a hiányt, inkább források átcsoportosításával próbálja megoldani a helyzetet. Azonban mivel a bevételek csökkennek (Banai levele szerint 600 milliárd forinttal), a hiány mégis nagyobb lesz annál, amit eredetileg terveztek, 1-ről 3 százalék körüli értékre emelkedhet.

Emellett Banai arról is ír, hogy 2020-ban, az eltérő árfolyamok miatt, az EU-s támogatások változatlan euró-összege mellett több mint 1000 milliárd forinttal nagyobb a felhasználható, forintban kifejezett támogatás összege. Eredetileg ugyanis 310-es euró/forint árfolyammal kalkuláltak, ehhez képest azóta azonban már sokat gyengült a magyar fizetőeszköz.

(Borítókép: Georges Gobet/AFP)