Mihály
2 °C
16 °C

A baromfi és a sertés ára is esett a koronavírus miatt

2020.04.27. 15:14

Jelentős túlkínálat és áresés alakult ki az európai és a magyarországi baromfipiacon, és a koronavírus-járvány miatt az élő sertés ára is jelentősen csökkent. 

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója a Világgazdaságnak beszélt arról, hogy az Európai Unió tagállamaiban egyenként 20-40 százalékos kiesést okoz a baromfihúspiacon a vendéglátás és a turizmus teljes leállása. Ez azt jelenti, hogy mindenhol túltermelés van, ami áresést okozott.

Az elsősorban Brazíliából, Thaiföldről és Ukrajnából küldött szállítmányok túlnyomó részét az éttermek, kávézók és szállodák vásárolták meg, amelyek a járvány miatt nagyrészt zárva vannak. Ennek ellenére viszont, hogy az importőrök ne veszítsék el szállítási jogaikat, továbbra is szállítanak, és tárolják az árut, amíg újra nem indulnak az éttermek és az idegenforgalom.

Emiatt jelentős túlkínálat alakult ki Európában, Magyarországon például az élő csirke kilogrammonkénti felvásárlási ára 230 forint körül van – míg „békeidőben” 250 forint körül volt –, az átlagos önköltség viszont 240-245 forint.

Sok helyen beteltek a hűtőkapacitások, és egyes kisebb vágóhidak már nem veszik át az élő csirkét. 

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy ismét felütötte a fejét a madárinfluenza, emiatt már csaknem 2 millió állatot kellett leölni, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat – ismertette az elnök-igazgató.

A baromfitenyésztők és feldolgozók európai szervezetei mindezért azt javasolják, hogy az EU átmenetileg függessze fel a harmadik országokból érkező beszerzést, amivel a Baromfi Terméktanács is egyetért. 

Hasonló a helyzet a sertéshús piacán, a szállodák és éttermek kieső kereslete miatt jelentősen csökkent az élősertés ára. Erről Horváth István, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke beszélt a Kossuth rádióban, ahol azt is elmondta, hogy a vágóhidak a járványhelyzetben képtelenek tartani az előzőleg szerződésben rögzített felvásárlási mennyiséget, a kieső kereslet miatti veszteségeiket pedig a vágóhidak az állattartókra szeretnék „áttolni”. (MTI)