Az Eximbank új konstrukciókkal segíti az exportáló cégeket a járvány miatt

2020.04.28. 13:22

A Külgazdasági és Külügyminisztérium exporttámogatási csomagjának részeként az Eximbank három új terméket indít el, derült ki a Magyar Közlönyben hétfőn kijött kormányhatározatból. Az Mfor megkérte a Jákli Gergelyt, a bank elnök-vezérigazgatóját, foglalja össze a mentőövek lényegét. 

A három új termék:

  • Kedvezményes hitellehetőség magyar cégeknek beruházásokhoz, illetve forgóeszköz-finanszírozáshoz úgy, hogy a kis- és középvállalkozások által felvett euróalapú hitel éves kamata egy éven belüli felvétel esetén csak 0,1 százalék lesz.
  • Hitelfedezeti és egy vevőbiztosítási program, amely lehetővé teszi a magyar vállalkozásoknak, hogy fenntartsák a kereskedelmi banki hiteleiket,
  • illetve azt, hogy az exportpiacokról érkező késedelmes fizetések ellen is védve legyenek.

A hitelprogram lényege egy kamattámogatott hitel, a támogatást megemelt, 800 ezer eurós kerettel tudja nyújtani az állami bank. A hitelfedezeti program díjtámogatást ad, szintén ugyanezen EU-s szabályozás következményeként. A biztosítási program pedig a halasztott vevőkövetelésekhez szóló rövid lejáratú biztosítást kínál, amit az EU kiterjesztett az állami tulajdonú biztosítóknál az unió felé is.

Az Exim ilyen típusú biztosításokat eddig is lehetővé tett az EU-n kívüli országokba történő értékesítéshez, viszont most megvan az a lehetőség, hogy az unión belüli értékesítések esetében is átvállalják a vevők nemfizetési kockázatát. A gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy ha egy magyar cégnek van lehetősége értékesíteni a termékét egy EU-n kívüli államban (például egy balkáni országban, vagy a FÁK-térségében, Dél-Afrikában, Távol-Keleten, esetleg Brazíliában) és 60, 80, 90, 120 napos fizetési határidőt szeretne elérni, de értelemszerűen nem ismeri a helyi jogrendszert, a behajtási lehetőségeket, akkor az Exim limitet állít a vevőre, és ennek terhére tud befogadni vevőköveteléseket.

Ha az idő lejár és a vevő nem teljesít, akkor az bank költségvetési háttérrel helytáll a magyar exportőr irányába és kifizeti neki a követelését.

Ez nem egy ismeretlen műfaj, világszerte nyújtják az eximbankok és a biztosítók, amelyek alapvetően olyan kockázatok fedezésére szakosodtak, ahol a piaci biztosítók nem vállalnak rizikót. A koronavírus-járvány előidézte átmeneti helyzetben megengedik az állami tulajdonú biztosítóknak is, hogy a piacképes kockázatokat is lefedjék, így az EU mellett az USA-ba való szállításokhoz is tudnak már ilyen típusú biztosításokat adni.

Az Mfor cikke szerint azért jó ez a termék a cégeknek, mert azoknak az exportőröknek, akiknek kapcsolatuk van egy francia, német vagy osztrák vállalkozással, de nem az eredeti tervek szerint rendelnek tőlük, hanem csökkentett mennyiségben, legalább a kapcsolatot képesek lehetnek fenntartani: a 30 napos fizetési határidőt 60 vagy 90, esetleg 180 napra kitolni.