Napelemgyár épül Kecskeméten

2020.04.28. 16:51 Módosítva: 2020.04.28. 17:29

Napelemgyár épül Kecskeméten a svájci székhelyű Flisom beruházásban. A gyárban napelempaneleket készítenek majd. Az egész 12,5 milliárd forintba kerül, ehhez a magyar kormány 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad, jelentette be Szijjártó Péter kedden.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is mondta, a fejlesztés az első körben 140 új munkahelyet teremt, de három év alatt ennek a háromszorosát várják. 

A kecskeméti gyárban a hagyományos napelempanelek súlyához képest 98 százalékkal könnyebb paneleket állítanak majd elő. Ezeket tetszőleges méretre lehet majd vágni, és azt várják tőlük, hogy például közlekedési eszközök vagy könnyű szerkezetes épületek tetejére is fel lehet majd tenni őket.

Magyarország energiastratégiájának célja, hogy 2030-ra az országban a villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonsemleges lesz. Ezt a célt a kormány napenergia és atomenergia felhasználásával akarja elérni, utóbbi miatt bővítik a paksi atomerőművet.

A svájci székhelyű Flisom részvényeinek többsége az indiai Tata-csoport tulajdonában van.

A magyar kormány gazdaságvédelmi akciótervében többször elhangzott, hogy a kormány nem segélyt ad, hanem munkahelyeket teremt a megszűnt munkahelyek helyett. Szijjártó szerint az új munkahelyekhez új beruházásokat kell hozni az országba.

Kapcsolódó

Szétverte a természetvédelmet, majd megpróbál bezöldülni

Orbán tíz év alatt felszámolta az állami természetvédelmet, majd zöld fordulatot hirdetett. A szakmabeliek szerint a miniszterelnök zöldülése csak marketing, továbbra is a politikai-gazdasági lobbiérdek az első.  • Tippek
  • Bankszámla