3,4 százalékkal esett vissza az építőipar márciusban

2020.05.14. 12:04

2020 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, derül ki a KSH friss adataiból. A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult, az épületeké 0,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal csökkent. 

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a februárihoz mérten 5,2 százalékkal mérséklődött.

Az I. negyedévben az építőipar termelői árai 8,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2020 márciusában az előző év azonos hónapjához képest:

  • A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 0,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, magas bázishoz mérten.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 4,0, az egyéb építmények építésében pedig 13,7 százalékkal visszaesett, míg a speciális szaképítésben 2,6 százalékkal bővült a termelés.
  • A megkötött új szerződések volumene 9,9 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.
  • Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 16,3 százalékkal elmaradt a 2019. március végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 24,4 százalékkal csökkent.

2020 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest:

Az építőipari termelés lényegében nem változott (–0,1%). Építőipari termelői árak: Az I. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 8,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 7,7, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 8,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar árai az előző negyedévinél 2,6 százalékkal magasabbak voltak.