Webshopok: nem lehet arra hivatkozni, hogy a járvány miatt nem jön meg a termék

2020.05.14. 08:58

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség felszólított kilenc Bács-Kiskun megyei vállalkozást, hogy módosítsák az általános szerződési feltételeiket, ugyanis az érintett cégek és vállalkozók a koronavírus-járványra hivatkozva tisztességtelen feltételeket határoztak meg a velük szerződő vásárlók számára. 

Az ügyészség 2020 áprilisában megvizsgálta kilenc – kecskeméti, soltvadkerti, kalocsai, bajai és lajosmizsei – cég, illetve egyéni vállalkozó ászf-jét. A cégek és vállalkozók többek között szerszámok, elektronikai termékek, lakberendezési tárgyak, környezetbarát termékek és babaholmikat árultak az interneten.

A vizsgálat során a főügyészség azt állapította meg, hogy e vállalkozások a koronavírus járványra hivatkozással tisztességtelen általános szerződési feltételeket is megállapítottak. A cégek a koronavírus miatt kihirdetett vészhelyzetet, valamint a különleges jogrend során hozott intézkedéseket olyan előre nem látható, ún. „vis maior” eseményként határozták meg, ami részükről megakadályozhatja vagy késleltetheti a szerződések teljesítését, és kizárták a felelősségüket az ilyen helyzetekben.

Ezenkívül az érintett cégek az egyoldalúan meghatározott szerződési feltételeikben megfosztották a fogyasztókat attól, hogy szerződésszegés esetén a polgári jog szerinti jogaikat (elállás a szerződéstől, kártérítés kérése) gyakorolhassák.

Ezzel a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét megsértve tisztességtelen általános szerződési feltételeket állapítottak meg.

 – írja az ügyészség.

A főügyészség felszólította a  cégeket, hogy módosítsák vagy töröljék a kifogásolt szerződési feltételeket. Ha ezt a cégek a megadott határidőn belül önkéntesen nem teszik meg, akkor a főügyészség pert indít az érintett vállalkozások ellen a Kecskeméti Törvényszéken. Ebben az esetben az ügyész a keresetében a kifogásolt szerződési feltételek érvénytelenségének a megállapítását kérheti a bíróságtól. Hat cég az ügyészi felhívás szerint már törölte vagy korrigálta a kifogásolt általános szerződési feltételeket.