Szijjártó újabb forrásokat kér a cégek versenyképességének támogatására

2020.05.19. 15:53

Átlépte a 100 milliárd forintot a vállalkozások igénye a versenyképességi támogatásra, ezért a kormány bővítheti a versenyképességi hozzájárulások keretösszegét - ezt jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten az MTI beszámolója szerint, miután három cégnek adott át támogatási okiratot. 

Szijjártó Péter szerdán kéri a kormánytól újabb források megnyitását a versenyképesség-növelő program számára. Csak hétfőn 14 cég kért ilyen támogatást, a meghirdetés óta már 540. A jelentkezők összesen 260 milliárd forint értékű fejlesztést vállaltak - mondta a miniszter.

A versenyképesség-növelő program fedezete múlt héten duplájára, 100 milliárd forintra nőtt.

A külgazdasági és külügyminiszter a kormányfő kérésére fogja jelezni, hogy a fejlesztési igények a megemelt keretet is átlépték.

Az újrakezdés sikere a munkahelyeken múlik, így azokat ugyanúgy védeni kell, mint az emberek egészségét - mondta Szijjártó. Rámutatott, hogy a válság ugyanakkor nemcsak visszaesést, hanem lehetőségeket is rejt. Átalakulnak a világgazdasági szabályok és erőviszonyok, és aki most tud fejleszteni, bővíteni, versenyelőnyre tehet szert.

Hozzátette egyúttal, hogy a kormány indokoltnak látná a 800 ezer eurós támogatási korlát emelését, ám erre csak az uniós döntéshozók jóváhagyása után volna lehetőség.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden három cégnek adott át támogatási okiratot. 

  • A Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. 580 millió forintos beruházása több mint 287 millió forint költségvetési forráshoz jut.
  • A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termelő Gémtech Gépészeti Mérnöki Technológiai Tervező és Gyártó Kft. majdnem 574,5 millió forintos beruházása 287 millió forintot meghaladó állami támogatásra számíthat.
  • A szerelvénygyártó mosonmagyaróvári Teka Magyarország Zrt. pedig  mintegy 188 millió forintos fejlesztése 94 millió forintot meghaladó költségvetési hozzájáruláshoz jut.

A KKM hétfő óta ad át Magyarországon működő vállalkozásoknak a versenyképesség-növelő támogatásról szóló okiratokat. A program költségvetési forrásból azonnali, vissza nem térítendő hozzájárulással segíti a pályázó cégeket.