Már nem Nagy Márton a jegybank alelnöke

2020.05.28. 09:41

Nagyon szűkszavúan adta hírül az MNB, hogy a legfontosabb jelenlegi szakmai képviselőjük, Nagy Márton alelnök lemondott „más fontos vezetői megbízása miatt”. Korábbi portrénkat itt olvashatja a volt alelnökről.

Azt nem árulta el az MNB, hogy Nagynak pontosan mi mást kell ilyen sürgősen vezetnie.

Jó ideje Nagy Márton volt a jegybank érdemi szakmai vezetője, még a külföldi a piaci szereplők is az ő szavára figyeltek úgy oda, mintha az elnöké lenne, és a kicsit is bonyolultabb döntésekről tényleg rendre Nagy Márton adott alapos szakmai magyarázatot. Jelenleg a magyar jegybank válságkezelő csomagjának is ő volt a főszereplője, távozása ezért mindenképp váratlannak mondható.

Mindenesetre, amíg nem találják ki, hogy ki jöjjön helyette, addig Virág Barnabás közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgató ugrik be a feladatra. A növekedési hitelprogram és a kötvényprogram viszont Patai Mihály alelnökhöz kerül. Ő egyébként a nemzetközi kapcsolatokért, készpénzlogisztikáért, pénzügyi infrastruktúrákért és digitalizációért felelős alelnök elvileg.

Nagy Márton 2002 óta dolgozott a jegybankban, fiatal kora ellenére ezzel már a legtapasztaltabb jegybanki döntéshozóink közé számított. Hozzá tartozott a devizatartalékunk, a teljes monetáris politikánk és a pénzügyi szabályozásunk, de még egy sereg egyéb olyan fajsúlyos ügyben is ő volt az igazi irányító, mint például a devizahitelek forintosítása, a növekedési hitelprogram, az államosított tőzsdénk vagy az MKB csúnya privatizációja.  • Tippek
  • Hitelkártya