Azzal persze nem foglalkoznak, hogy most még szereznem kell 12 milliárdot

2020.06.09. 12:03

Sáfrány Tamás egy nappal a pályázat megnyitása előtt megalapította első cégét, az Adventor Hotel Üzemeltető Kft.-t, majd nyert 8 milliárd forint állami támogatást nagy kapacitású szállodák fejlesztésére. 

Ahogy korábbi cikkünkben a G7 nyomán beszámoltunk, Sáfrány közeli kapcsolatban áll Mészáros Lőrinc visszatérő üzlettársával, az ország negyedik leggazdagabb emberével, Szíjj Lászlóval: a vállalkozó Minerva Pénzügyi Zrt.-jének felügyelőbizottsági tagja, és a cégadatbázis szerint a szintén Szíjj László tulajdonában lévő Hotel Golf Kft. ügyvezetője.

A cikkek megjelenése után próbáltuk elérni Sáfrányt, aki először azt mondta, hogy nem ér rá interjút adni, majd keddi beszélgetésünkön azzal hárította el kérdésünket – például hogy honnan volt 3 milliárd forint önrésze –, hogy múlt héten adott egy interjút a Bácsmegye.hu nevű oldalnak, és nincs további mondanivalója. 

Folyamatos kapcsolatban Szíjj Lászlóval

A Bácsmegye.hu-nak adott, baráti hangvételű, tegeződős interjúnak már a címe is figyelemre méltó: Igazán hangosan debütált a jövő egyik lehetséges nagy szállodafejlesztője. Bemelegítésnek a 31 éves Sáfrány elmesélte, hogy 2010-ben egy sérülés és térdműtét után hagyta abba a futballt, korábban szeretett volna profi lenni, de csak a megyei osztályig jutott. 

Saját bevallása szerint Sáfrány a pénzügyi mesterszak elvégzése után 2015-ben a Duna Aszfaltnál kezdett dolgozni. 

Itt számviteli ügyintéző voltam, az egész cégcsoportot érintő ügyekkel foglalkoztam. Innentől kezdve kisebb megszakításokkal folyamatosan kapcsolatban voltam a cég tulajdonosával, Szíjj Lászlóval. Gyakorlatilag ott kezdődött a turisztikai karrierem: ő a cégcsoportja induló szálloda üzletága élére keresett vezetőt, így érkezett a megkeresés

– mondta Duna Aszfalt-os karrierjéről Sáfrány. 

Ez az időszak egyébként izgalmas lehetett az építőipari cégnél, amely a NER egyik első számú építőipari vállalkozása lett az Orbán–Simicska-háború után. A Duna Aszfalt felemelkedésének hátteréről ebben a 2015-ös cikkünkben írtunk részletesen. 

Sokat gondolkodott

Sáfrány szerint számviteli munkája során sokat gondolkodott, és rájött, hogy a pénzügy mellett talán még jobban tud azonosulni a szervezetfejlesztéssel. „A szervezetfejlesztéshez van érzékem és erre volt szükség az új státuszomban is. A szállodák tulajdonosától a Minerva Befektetési Alapkezelőtől pedig minden támogatást megkaptam” – mondta. Az említett befektetési alapkezelő tulajdonosa Szíjj László. 

Sáfrány azzal folytatta, hogy készített egy átfogó fejlesztési tervet a bükfürdői, a keszthelyi és a soproni szállodák számára, a tulajdonos ezt elfogadta, ezért kapott egy lehetőséget, „hogy a 20 milliárd forintot meghaladó beruházás lebonyolításához alapítsak egy vállalkozást, és abban megvalósíthatom a szervezetfejlesztési terveimet”.

Mint a tulajdonos képviselői elmondták, így, ha személyesen is érdekelt vagyok a többéves projekt lebonyolításában, akkor számukra a sikeres megvalósítás is jobban garantált

– mondta Sáfrány.  

Szerinte ennek a folyamatnak a végén jelent meg a cikk elején is említett pályázati lehetőség. Neki már készen voltak a fejlesztési tervei, így „nem volt megoldhatatlan feladat összeállítani a pályázati dokumentációt”. Az exfutballista-vállalkozó szerint érhető, „hogy ha röviddel az alapítása után egy cég egy 8 milliárdos pályázaton nyertes, az felkelti a figyelmet, de természetesen a pénzügyi garanciát a tulajdonos biztosította”.

Hozzátette, a pályázati kiírás nem a pályázó cég múltjára, hanem a konkrét garanciákra fókuszált, ezért „a frissen alapított cége minden szempontból alkalmas volt”. De ő is biztonságban szerette volna érezni magát, ezért a cég felét megvásárolta a Minerva által kezelt Themis Magántőkealap, ami Sáfrány szerint felesleges lett volna, ha nem nyernek a pályázaton, de „szerencsére sikerrel vették ezt a lehetőséget”. 

Az újdonsült vállalkozó megjegyezte, hogy a róla és a váratlan sikeréről szóló cikkek „persze azzal nem foglalkoznak, hogy most még további 12 milliárd forintnyi forrást kell megszereznem, hogy a fejlesztést meg tudjuk valósítani”. Ezt a 12 milliárdot banki kölcsönből további finanszírozókból szeretné bevonni.