Reagált a kormány Karácsonynak: többnapos augusztus 20-i ünnepséggel készülnek

2020.06.15. 13:28 Módosítva: 2020.06.15. 18:44

Karácsony Gergely letiltaná a Lánchídról a tűzijátékokat, derül ki a főpolgármester friss Facebook-posztjából. A Lánchíd felújítása kapcsán már megy egy ideje az üzengetés a kormányoldal és Karácsonyék között, most annak az apropóján került elő, hogy kiderült, az újrakezdés jegyében minden eddiginél fényűzőbbre, háromnaposra tervezett augusztus 20-i ünnepségsorozatra 6,5 milliárd forintot szán a kormány, és ebben még nincs benne a grandiózusra ígért ünnepi tűzijáték ára. 

Kinek mi a fontos. Nekünk a cselekvés, nekik a látvány. Nekünk a város, nekik a propaganda. Nekünk a Lánchíd, nekik a tűzijáték. Kiderült, hogy a kormány az augusztus 20-i látványpolitizálásra többet akar elkölteni, mint amennyit a Lánchíd felújítására szánnak

– írja bejegyzésében a főpolgármester. A kormány ugyanis hatmilliárd forintot adna a híd felújítására, az ő érvelésük szerint még Tarlós főpolgármestersége alatt ennyiben állapodtak meg, sőt az eredeti tervek szerint a Váralagút és a pesti oldali villamosaluljáró felújításának is bele kellett volna férnie ebbe a pénzbe. A kormány és a kormányközeli médiumok folyamatosan azzal vádolják Karácsonyt, hogy a főpolgármester késlekedése milliárdokba fog kerülni, miközben rohamosan romlik a híd állapota.

A Lánchídról szóló mérnöki jelentés világossá teszi, hogy a híd állapotának változásához, a híd bevonatának állagromlásához, a rozsdásodáshoz jelentős mértékben járultak hozzá az augusztus 20-i tűzijátékok

– állítja a főpolgármester. 

„Nekünk fontos a Lánchíd, ezért határozottan ellenezzük, hogy a hídon és annak környékén bárki bármilyen pirotechnikai eszközt használjon” – írja karácsony.

A főpolgármester azt ígéri, hogy minden eszközzel azon lesznek, hogy megakadályozzák, hogy a hídról és annak környékéről tűzijátékokat lőjenek fel, azt a pénzt pedig, amely tűzijátékra ment volna, szeretné, ha a városhoz kerülne, és a híd felújítására költhetnék. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfő délután reagált a főpolgármester Facebook-bejegyzésére, amiben azt írják, a kormány a belföldi turizmus élénkítése miatt rendez többnapos rendezvénysorozatot idén. Az extrém, 6,5 milliárd forintos keretet szabadtéri és vízparti koncertekre, gasztrofesztiválra és felvonulásra szánják.

 A cél az, hogy megünnepeljük Magyarország születésnapját, miközben az ágazatban dolgozók segítséget is kapnak, hiszen a koronavírus járvány a turizmusban dolgozókat sújtotta a leginkább.

Azt írják, a Lánchíd felújítására szánt 6 milliárd forint továbbra is a főváros rendelkezésére áll, és hogy

veszélyes és drasztikusan drágítja a munkát, hogy a Karácsony Gergely által vezetett Fővárosi Önkormányzat 8 hónapja halogatja a híd felújítását.