Megkapta az állami részvényeket a Mathias Corvinus Collegium

2020.06.19. 09:09

Átkerült a Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) fenntartó Tihanyi Alapítvány tulajdonába a Mol és a Richter 10-10 százalékos részvénycsomagja, írja az MTI. A Mol Nyrt. közölte, hogy  a magyar állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 81 942 946 darab „A” sorozatú Mol törzsrészvényt adott át a Miniszterelnökséget vezető miniszter részére, aki a részvénycsomagot a Tihanyi Alapítvány tulajdonába adta.

Az egyetemek átszervezésének egy fontos eleme volt, amikor bejelentették, hogy új szervezeti formát hoznak létre, a közérdekű vagyonkezelő alapot, és az állami fenntartású egyetemeket fokozatosan ilyen alapok kezébe adják, a működési költségeket pedig állami tulajdonú  cégek részvényeiből fogják fedezni. Első körben a Corvinus került ilyen formán átszervezésre, majd nemrég bejelentették, hogy a Mathias Corvinus Collegium is hasonló formában fog tovább működni. Az MCC szellemi atyja egyébként a Fidesz egyik fontos háttérembere, Tombor András.

A tranzakció eredményeképpen a magyar állam szavazati joga 25,24 százalékról 15,24 százalékra csökkent, a Tihanyi Alapítványnak pedig 10 százalékos szavazati joga lett.

A Richter Gedeon közölte, hogy a június 18-án befejeződött a magyar állam tulajdonában álló és az MNV kezelésében lévő 18 637 486 darab Richter törzsrészvény Tihanyi Alapítvány tulajdonába adását szolgáló részvénytranszfer, a tranzakció eredményeként a Richter Gedeon Nyrt.-ben a magyar állam szavazati joga, illetve tulajdoni hányada 25,25 százalékról 15,25 százalékra csökkent, a Tihanyi Alapítvány befolyása pedig 10 százalék lett.

A tranzakciókra a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány oktatási tevékenységének támogatásáról szóló törvény alapján került sor. Az Országgyűlés májusban döntött a részvényjuttatásról. Az 1996 óta működő Mathias Corvinus Collegium a Kárpát-medencében közel tízezer általános- és középiskolás, valamint egyetemista képzését támogatja.  • Hírek
  • Hírek