Egy miniszter helyett a Békés Megyei Kormányhivatal dönthet a kétéves munkaidőkeretről

2020.06.20. 18:36

A veszélyhelyzet megszűnése után is megmarad a túlóratörvény új verziója, de ezek után nem a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter, hanem a Békés Megyei Kormányhivatal dönt majd arról, hogy engedélyezi-e egy munkaadónak a kétéves munkaidőkeret bevezetését – írja a Népszava. A módosítás a június 17-én kiadott Magyar Közlönyben kihirdetett salátatörvénybe került bele.

A kitolt munkaidőkeretről már írtunk korábban, részletesen ebben a cikkben olvashat róla. A lényege az, hogy aki munkaidőkeretben dolgozik, annak a pihenőnapjait, munkanapjait és túlóráit a keret végén számolják el, azalatt a munkáltató bizonyos keretek között rugalmasabban kezelheti, hogy mikor ad ki pihenőnapot a dolgozónak, és mikor szeretné, hogy többet dolgozzon.

Eleinte Palkovics László döntött volna arról, hogy egy vállalat meghosszabbíthassa az időkeretet, de a KDNP-s Vejkey Imre által benyújtott módosítás szerint ezt a feladatot a Békés Megyei Kormányhivatal kapná, mert „a kormányhivatal rendelkezik azzal a gyakorlati tapasztalattal, amely a hatósági feladat ellátáshoz szükséges.”

A szakszervezetek Nicolas Schmidt munkahelyekért felelős uniós biztoshoz fordulnak, ugyanis szerintük a javaslat az Európai Parlament egyik (2003/88/ EK) irányelvével is szembe megy. Ezen kívül abszurdnak tartják, hogy egy kormányhivatal felmentheti a cégeket a törvény alól, ahogy azt is, hogy erről az egészről nem egyeztettek a szakszervezetekkel, pedig ahogy korábban írtuk, ez a döntés lehetőséget ad a vállalatok számára, hogy megkerüljék a dolgozók érdekvédelmi szervezeteit.