Teljesen kiakadtunk az EU klímavédelmi céljaira

2020.06.23. 12:04

Az Európai Bizottság felelőtlen hozzáállásával veszélyezteti a 2022-es agárkifizetéseket pusztán azért, hogy a Zöld Megállapodásban foglalt teljesíthetetlen környezet- és klímavédelmi előírásokat minél előbb ráerőltesse a gazdákra.

- közölte az MTI-nek Nagy István agrárminiszter. Nagynak az nem tetszik, hogy nincs még megállapodás az új uniós költségvetésről, így a uniós mezőgazdasági támogatásokról is később állapodhatnak csak meg az országok, így szerinte nincs reális esély arra, hogy ezek 2022-től el is induljanak.

A háttérben részletesebben az áll, hogy a következő hétéves uniós költségvetés és az ehhez kapcsolódó új Közös Agrárpolitikára (KAP) vonatkozó uniós tárgyalások elhúzódnak. Emiatt biztos volt, hogy az új KAP nem tud az új hét éves ciklus elején, 2021-ben elindulni.

 Ezért az Európai Bizottság tavaly ősszel egy éves átmenetre tett javaslatot, miszerint a 2021-es évben még a jelenlegi szabályok szerint, de már az új uniós költségvetés terhére  mehetnek az agrártámogatások.

Nem találtuk a jó nevet

Nagy István minisztériuma az, ami 2010-től Vidékfejlesztési Minisztérium néven futott, 2014-ben átneveztük Földművelésügyi Minisztériumra, 2018-tól viszont Agrárminisztérium lett inkább a neve.

 Viszont az uniós országok többsége azért lobbizik, hogy induljon csak 2023-tól az új agrártámogatási felállás, addig maradjon a régi. Nagy István szerint az Európai Bizottság viszont "a Zöld Megállapodásban foglalt teljesíthetetlen környezet- és klímavédelmi előírásokat" minél előbb be akarja vezetni, ehhez nem akar belemenni az egyéves halasztásba.

Mi elkötelezettek vagyunk a fenntartható mezőgazdasági termelés mellett, de megfelelő időt kell biztosítani a jogszabályok elfogadására és az új rendszerre való felkészülésre. Miután az uniós agrártámogatások kifizetése csak hatályban lévő jogszabályok alapján lehetséges, a Bizottság felelőtlenségével végső soron a 2022-es agrártámogatások kifizetését kockáztatja.

- közölte még az agrárminiszterünk.