Épphogy elkerülte az államcsődöt márciusban Nagy-Britannia

2020.06.24. 14:22

Márciusban Nagy-Britannia az államcsőd szélén volt – nyilatkozta a Sky Newsnak Andrey Bailey, a Bank of England kormányzója. Bailey szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság elején gyakorlatilag összeomlottak a brit pénzpiacok, az állam így nem tudott volna kötvényeket eladni, és gyakorlatilag fizetésképtelenné vált volna, ha a brit jegybank a válságkezelő intézkedései részeként nem önt 200 milliárd fontot a kötvénypiacra. 

Bailey, aki március közepén váltotta a Bank of England élén  a bankot az előző válság idején is vezető Mark Carney-t, azt mondta, nagyon rosszak voltak a kilátások a jegybank közbelépése előtt, valószínű, hogy enélkül a brit állam rövid távon nem tudta volna finanszírozni a saját működését. A brit államadósság-kezelő központ áprilisban 225 milliárd font értékben akart kötvényeket eladni, hogy finanszírozni tudja a koronavírus-járvány és az emiatt kialakult gazdasági válság indokolta intézkedéseket. 

Csakhogy a járvány miatti piaci pánik idején a befektetők nem annyira akarták finanszírozni a brit államot, egészen addig, amíg a jegybank be nem szállt. A mennyiségi lazításnak nevezett program keretében a jegybank gyakorlatilag új pénzt nyomtatott, amiből aztán a másodpiacon államkötvényeket vásárolt, ezzel helyreállítva valamennyire a befektetők bizalmát, és megmentve az államkasszát.