Trump köszöntötte a fehér hatalmat kívánó rajongóját

2020.06.28. 19:16 Módosítva: 2020.06.28. 20:24

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke Twitteren köszöntötte orlandói rajongóit, akik egy videón szócsatába keveredtek egyes ellendrukkerekkel, vette észre a BBC. Ez azonban nem egy sima videó volt egy hevesebb kiabálásról, az egyik idős úr a golfautójából tisztán és érthetően a „Fehér hatalom!” (White power!) felkiáltással próbálja fegyelmezni a szemben álló tábort. Trump elnök erre megköszönte ezt a kiállást a „nagyszerű” helyieknek.

A kontextushoz fontos tudni, hogy az USA egy olyan ország, ahol nem mindennapos a rasszista ideológiák nyílt hirdetése, különösen extrémnek számít egy politikustól az ilyesmi elismerése. Trump le is vette ezt a tweetjét, de az internetről eltüntetni nem tudta.

 A videó elején szereplő, fehér felsőbbrendűséget hirdető golfkocsis öregúr ezt egyébként arra reagálta, hogy az ellentüntetők lerasszistázták és egyéb profánabb kifejezésekkel támadták. A videó maradék részében is kifejezetten ocsmány hangvételben szidja egymást a két tábor. Az eset egy nyugdíjasoknak kialakított negyedben történt Floridában, Orlando észak-nyugati részén. 

   

Erre még Tim Scott, a szenátus egyetlen fekete republikánus tagja is úgy vélte egy vasárnapi interjújában, hogy az elnöknek le kéne vennie ezt a tweetet. A CNN megkérdezte Alex Azart, az ország egészségügyi és szociális miniszterét is, hogy értékeli ezt a megnyilvánulást. De Azar azt mondta, hogy ő pont nem látta sem a videót, sem a tweetet. De abban biztos, hogy sem az elnök, sem a kormánya, sem ő nem támogatná sehogy a fehér felsőbbrendűséget vagy bármiféle diszkriminációt. 

Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy az elnök tisztában volt-e vele, hogy mit is köszön meg.

Trumpnak egyébként nem először gyűlik meg a baja a tweetjeivel, miközben magával a céggel is háborúba kezdett, miután az elkezdte tényellenőrzésnek alávetni az elnök álhírgyanús üzeneteit.