Tombol az aranyláz Magyarországon, nyolcszorosára nőtt a forgalom a BÁV-nál

2020.06.29. 12:56

Miután a BÁV-nál márciusban kifogytak az aranytömbkészletek, közel háromszorosára nőtt az ékszerek forgalma. Az ékszergalériák bezárásával a kereslet az online ékszeraukciókra tevődött át. Júniusban egyre többen adják el aranytömbjeiket, miközben ezekért már sorban állnak az új vevők.

Míg februárban a BÁV 60 millió forint értékű befektetési aranytömbforgalmat bonyolított le, márciusban, a veszélyhelyzet elrendelése után ez a szám közel nyolcszorosára emelkedett.

Pedig a forgalom eleve magas szintről indult, már tavaly rekordokat döntött.

Az aranytömböket készítő gyárak bezárásával és az aranyár hullámzásával az egyre növekvő kereslet áttolódott a klasszikusan lakossági befektetésnek számító aranyékszerek és az arany fizetőeszközök felé. A BÁV-nál közel háromszoros forgalomnövekedést regisztráltak márciusban az ékszergalériákban, majd miután a hónap végén az üzletek a járványügyi szabályozásnak eleget téve bezártak, a forgalom az online ékszeraukciókra tevődött át.

A járványügyi intézkedések lazításával májusban aztán ismét kinyitottak az üzletek, és a már ekkor tartósan 1700 dolláros aranyár itthon sokakat ösztönzött eladásra. A BÁV a nála forgalmazott aranytömbökre visszavásárlási garanciát nyújt, ezzel a lehetőséggel sokan éltek a májusi nyitás után. Az eladással egyrészt az árfolyam-emelkedésből származó nyereséget akarták realizálni, de sokan, főleg vállalkozók, az újranyitással járó költségeket finanszírozták belőle.

„Az aranytömbök iránti kereslet miatt időközben már várólisták alakultak ki a galériáinkban. A nyitás után nem csupán a befektetési aranytömb, de az aranyékszerek piaca is magára talált, május utolsó hetére már másfélszeres forgalmat regisztráltak ebben a szegmensben a BÁV-nál. Júniusban újabb szintet léptünk, és már nemzetközi online ékszeraukciót indítottunk az invaluable.com és az auctionzip.com oldalakon” – tette hozzá a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Az arany iránti érdeklődés tehát töretlen. Az aranytömböket készítő gyárak is újra kinyitottak, bár az utánpótlást egyelőre éppen a magas aranyár késlelteti. A szakértők szerint a jegybankok és a kormányok gazdaságélénkítő segélycsomagjai hatására az aranyárfolyam még bőven emelkedhet. Egy esetleges második hullám, illetve az ez iránti félelem is csak fokozza a gazdasági bizonytalanságot, ami mind az arany felé irányíthatja a befektetőket, ennek nyomán az év végére akár a 2000 dolláros unciánkénti ár sem elképzelhetetlen.