Úgy néz ki, mintha négyszeres áron fásítanánk

2020.07.07. 13:04

Országfásítási programot hirdetett év végén az Agrárminisztérium, ebben többek közt azt akarták hangsúlyozni, „hogy a kormány sokat fordít környezetvédelemre”. Hogy ez mennyire így van, azt az Átlátszó cikke abszolút alátámasztja, hiszen megnézték, és nemrég 

40 ezer forintos darabáron vettek 12 ezer sorfát. 

Ez kívülről elképesztően drágának tűnik, pláne nagy tételben. Ha az ember bemegy egy faiskolába, akkor 4-15 ezer forintért vehet egy hasonló fát, sok cég összesen 20-25 ezer forintos vásárlás felett ingyen haza is szállítja nekünk a kívánt növényeket.  

Eggyel részletesebben kifejtve: településfásítási programot indított az állam, ennek keretében 2020. június 15-től minden tízezer fő alatti település pályázhatott belterületen ültethető fákra. Településenként 10-30 fát lehetett igényelni, és a 12000 darab fa szinte rögtön gazdára talált, még tíz fő alatti települések is pályáztak. 

Minderre 500 milliót keretösszeget adtak, mellé pedig meghatározottan az állami KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. szállította a fákat. Azaz ők 40 ezer forintos átlagos darabáron szállítanak. Ez azért is meglepő, mert még a saját kiskereskedésük is ennél lényegesen olcsóbban kínálja a fákat.

Ha az állam fel akarja pénzelni a KEFAG-ot, annak biztosan nagyon rossz módja, ha irreális áron vásárol tőlük szolgáltatást, mert például kevesebb fát tudnak adott pénzből venni. Ráadásul ilyen esetben a cégnek is eltorzul a tényleges teljesítménye. 

A pályáztatást lebonyolító Országos Erdészeti Egyesület (OEE) szerint azért lett ennyire drága ez a bevásárlás, mert a fák mellé az állam kapott

 • három karót,
 • rögzítő hevedereket a fákhoz, 
 • hálót a törzs védelmére
 • és talajtakaró mulcsot is.

Plusz ők is adtak ingyenes kiszállítást is. 

A lap megkérdezte a minisztériumot, hogy minek kellett bevonni az OEE-t is ebbe, de nem válaszoltak nekik. Az OEE egyébként 40 millió forintot kapott a programban nyújtott szervezési segítségéért. További izgalmas részletek a cikkben

Frissítés:

Frissítés

Az Agrárminisztérium szerint teljesen megtévesztő a Településfásítási Programban a települések számára biztosított fásítási csomagot összehasonlítani egyetlen fa faiskolai árával. A 10 ezer fő alatti településeknek szóló program központi elemét kétségtelenül a belterületen elültethető fák jelentik, de a sikeres igénylők nem pusztán fákat, hanem egy komplett csomagot kapnak, ami több, az egyes fák közvetlen árán kívüli tételből áll:

 • a 10-14 centiméter körméretű, 3-4 éves, földlabdás vagy konténeres, 2-5 méter magas, belterületi ültetésre alkalmas fák költsége.
 • a 2020 nyári igénylés után a fák őszi illetve következő tavaszi ültetési időszakig történő tárolása és ápolása
 • a csomagokhoz tartozó eszközök beszerzése, esőmentes rakodó felületen történő tárolása az elosztásig; 36.000 db karó, 3.000 zsák takaró mulcs (20l/fa), 12.000 db favédőrács, továbbá kötöző hevederek, karót rögzítő távtartók, madárodúk.
 • két elosztási ponton a kiszállítandó csomagok összeállítása, szállításra történő előkészítése
 • szállítási időpontok egyeztetése közel 500 sikeres igénylési helyszínen, 10-30-as tételenként az ültetési csomagok egységes kiszállítása az ország egész területén.
 • kapcsolattartás mintegy 500 településsel, minden ültetési helyszínen erdész vagy kertész szakember jelenlétének a biztosítása az ültetéskor.
 • ültetéssel kapcsolatos információkat tartalmazó kiadvány készítése a települések számára.

A tárca szerint a Településfásítási Program iránti kimagasló érdeklődés azt bizonyítja, hogy kifejezetten sikeres programról van szó, aminek civil és szakmai szervezetek közösen végzett lebonyolítása a 10 ezer fő alatti települések számára korábban nem létező lehetőséget teremt a belterületek zöldítésére.