Lukács
1 °C
14 °C

Közös céget alapított az MVM az orosz állami atomvállalattal

2020.07.09. 08:40

Közös céget alapított a Magyar Villamos Művek (MVM Zrt.) és a Rusatom Service Rt., az orosz állami Roszatom atomenergia-vállalat, a közös cég a European Power Services Zrt. névre hallgat, írja az MVM közleményében. A vállalat elsősorban erőművi rendszerek és berendezések biztonságos működtetéséhez szükséges fejlesztési és karbantartási szolgáltatásokat nyújt hazai és más európai piacokon – írja az állami cég. 

Az MVM Zrt. és a Rusatom Service ez irányú lehetséges együttműködéséről 2018 októberében kezdődtek tárgyalások, majd a felek 2019. április 15-én egy vegyesvállalat alapítását célzó befektetői szándéknyilatkozatot írtak alá. Az MVM Zrt. és a RAS között a részvényesi megállapodás és a European Power Services Zrt. (EPS) alapszabálya 2020. május 11-én aláírásra került, a cégbíróság pedig a 2020. június 16-án bejegyezte a társaságot.

Elsősorban az MVM XPert Zrt., az MVM Titán Zrt., az MVM Nukleáris Karbantartó Zrt. és az MVM ERBE Zrt., valamint a Rusatom Service, és más, a Rosatom holdinghoz tartozó tagvállalatok kapacitásainak bázisán kezdődik el a munka, mely kiterjed a Paks I. blokkok karbantartására, teljesítmény növelésére, valamint a Paks II. blokkokkal kapcsolatos oktatási, üzembe helyezési, üzemeltetés-támogatási és karbantartási feladatokra.