Előd
10 °C
16 °C

MNB: Már fogyasztóbarát a lakáshitelek 75 százaléka

2020.07.10. 13:03

A 2017. évi indulás óta több mint 1000 milliárd forint értékben, mintegy 80 ezer hitelfelvevő kapott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt (MFL), amelyek piaci részesedése az új folyósításokon belül 2020 májusára elérte a 75 százalékot - olvasható a Magyar Nemzeti Bank elemzésben.

Az MFL termékek térnyerésükkel megalapozták, hogy az új lakáshitel folyósításon belül a legalább 5 évre fixált kamatú termékek váljanak meghatározóvá, és hozzájárultak a lakáshitelek kamatfelárának jelentős csökkenéséhez.

A termékek népszerűségére építve az MNB döntött a fogyasztóbarát minősítés további termékekre való kiterjesztésről, köztük bevezetve

  • a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást,
  • és várhatóan 2021 januárjától a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt.

Az MFL kihelyezés volumene - a termékek 2017. szeptemberi tényleges piacra lépése óta - dinamikus növekedést mutatott, így 2020 májusára a bankok már átlagosan havonta mintegy 40-45 milliárd forint minősített lakáshitelt nyújtottak. Az MFL termékek folyósítását a koronavírusjárvány sem csökkentette érdemben - írták.

Kiemelték, az MFL kihelyezésen belül a hosszabb időszakra kamatfixált termékek magas részesedése is jelentős mértékben hozzájárult a változó kamatozású hitelek visszaszorulásához, a fix kamatozású hitelek térnyeréséhez. Az MFL minősítés bevezetése előtt az új lakáshitel-kihelyezés 40-50 százaléka jellemzően változó kamatozású volt.

Az MFL folyósítások növekedésével egyre elterjedtebbé váltak a hosszabb időszakra, jellemzően 5, 10 évre vagy akár a teljes futamidőre kamatfixált hitelek. 2019 elejére pedig gyakorlatilag megszűnt a változó kamatozású lakáshitelek nyújtása - olvasható az elemzésben.

A kamatrögzítés hossza az MFL termékek esetében is folyamatosan nőtt, 2020 májusára a kihelyezett MFL termékek háromnegyedét már a 10 évre, vagy a teljes futamidőre kamatfixált konstrukciók adták.

(MTI)