Gyöngyi
4 °C
13 °C

A magyar szinglitérképről is lesz szó a KSH új podcastjában

2020.07.10. 11:07 Módosítva: 2020.07.10. 12:38

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júniustól KSH Podcast néven szakmai beszélgetést indított online felületén a statisztika iránt érdeklődőknek - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a körülbelül 25-30 perces beszélgetések összefüggéseket világítanak meg, és segítenek megérteni a statisztikai célú adatgyűjtéseket.

Az első beszélgetés témája a koronavírus-járvány, és az ahhoz kapcsolódó májusban elvégzett H-UNCOVER felmérésre épült Bognár Gergely, a KSH szóvivője és Mag Kornélia KSH elnökhelyettes részvételével.

A KSH Podcast csatornáján többek közt olyan további tartalmak várhatók a közeljövőben, mint

  • a lakáspiaci mutatók kapcsán újdonságként megjelenő kísérleti statisztika,
  • a magyarországi szinglitérkép,
  • a lakossági adatfelvételek,
  • turizmus,
  • valamint a közeledő népszámlálás.

Olyan jó egyedül?

A KSH korábban is foglalkozott a magyar szinglikkel, a 2016-os mikrocenzus adatai alapján például készítettek egy tanulmányt, melynek címe „Olyan jó egyedül? – A szinglik érzelmi állapota, élettel való elégedettsége". Ebben a KSH egyebek mellett arra keresi a választ, hogy a magyar szinglik milyen gyakran éltek meg boldog és magányos érzelmi állapotokat, mennyire voltak elégedettek az életükkel és annak meghatározott területeivel.

A tanulmány célja volt az is, hogy a szubjektív mutatók alapján elhelyezze a szingliket a társadalomban, és rámutasson a Magyarországon belüli főbb területi különbségekre. Ismerteti továbbá, hogyan alakult a szinglik száma és népességen belüli aránya 2001 és 2016 között, valamint milyen jellemzői voltak egy „átlagos” szinglinek 2016-ban - írták.

Az akkori tanulmányban úgy fogalmaztak: „kutatások tapasztalatai szerint a tartós párkapcsolatban, különösen a házastársukkal élők boldogabbak, elégedettebbek az életükkel, mint a szinglik. A tanulmány célja ezért az is, hogy összehasonlítsa a szinglik mutatóit a házasságban élőkével".