Előd
9 °C
17 °C

A nyaralók többsége belföldön maradhat, és későbbre tolta az utazást

DMOHA20180601016
2020.07.10. 09:17

A magyarok többsége a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzár feloldását követő időszakban is óvatosan tervezi utazásait: a Netrisk.hu 6000 fős felmérése szerint a válaszadók 50 százaléka a nyár végére vagy őszre tolta ki következő utazását, 18 százaléknyian pedig csak jövőre terveznek útra kelni. Idén nyáron a nyaralni indulók 56 százaléka a határokon belül marad.

A már megkötött utasbiztosítások tanúsága szerint a külföldre indulók több mint fele Horvátországba (35,3%) és Ausztriába (15%) indult el pihenni. Az úti célok között gyakorlatilag nem is szerepel Európán kívüli ország.

A távolabbi úti célok háttérbe szorulását mutatja az is, hogy a biztosítások mindössze 12 százalékát kötötték repülőgépes utazásra, szemben az előző években tapasztalt 35-40 százalékos aránnyal. Noha ez a 12 százalékos arány a járatok fokozatos helyreállásával vélhetően emelkedni fog a nyár hátralévő részében, a nyár egészében aligha fogja meghaladni az utazások 20 százalékát.

Egyik iparágat sem küldte padlóra olyan látványosan a koronavírus-járvány, mint a turizmust, ami mostanában a világgazdaság egyik húzóágazatának számított. Azokra a kérdésekre, hogy

  • meddig tarthat a talpra állás,
  • hova és hogyan utazunk majd,
  • újra luxus lesz-e a repülés,
  • mire kellene használni a mostani hibernáció tapasztalatait,
  • és eljön-e a belföldi turizmus reneszánsza,

ebben a cikkben próbáltunk válaszolni.

(Borítókép: Fürdőzők a Balatonban Balatonfürednél a meteorológia nyár első napján, 2018. június 1-jén. Fotó: Mohai Balázs/MTI)