Éledezik a hazai turizmus, de így sem éri el a tavalyi tizedrészét a külföldi vendégek száma

2020.07.20. 15:32

Bár korlátozások feloldása után éledezik a hazai turizmus, a számok még mindig csak a töredékét érik el a tavalyiknak. 2020 júniusában a magyarországi szálláshelyeken közel 500 ezer vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el – írja a Napi.hu a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) adatai alapján.

Ebben az adatban a hoteleken felül a magánszállások is benne vannak, amelyekben az MTÜ szerint a júniusi vendégéjszakák 35 százalékát töltötték a turisták. Mellettük a szállodák is kezdenek magukra találni, míg májusban a vendégéjszakák 30 százalékát töltötték el bennük a vendégek, addig júniusban ez a szám már 42 százalék volt.

Lassan szivárognak vissza a külföldi turisták is, de az arányok egy normális, vírusmentes évhez képest még így is megdöbbentőek. A májusi 8000-es külföldi vendégszám

júniusra 55 ezer főre emelkedett, de ez is döbbenetesen kevés ha mellétesszük, hogy tavaly júniusban csak a kereskedelmi szálláshelyeken 588 ezer külföldi vendég fordult meg.

A vidéki szálláshelyekre összesen mintegy 470 ezer vendég érkezett 2020 júniusában, akik 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. Vidéken is a belföldi forgalom volt erőteljes, a vendégek 91 százaléka hazai volt, akik a vendégéjszakák 86 százalékát adták.