25 ezer hektár földet lehet bérbe venni a nemzeti parkoktól

2020.07.21. 11:59 Módosítva: 2020.07.21. 14:06

Augusztus 1-jétől több mint 25 ezer hektár állami tulajdonú földre vonatkozó haszonbérleti pályázatot írnak ki a nemzeti parki igazgatóságok – ezt jelentett be Nagy István agrárminiszter a tárca keddi közleménye szerint.

A miniszter szerint a cél az, hogy a nemzeti parki vagyonkezelésben álló védett természeti területek kezelése az állattartással is foglalkozó helyi gazdák közreműködésével, a természetvédelmi szempontok maximális betartása mellett valósulhasson meg hosszú távon.

A közlemény szerint a gazdák országszerte 395 birtoktestre pályázhatnak, a nyertes pályázókkal a legtöbb esetben tíz évre kötnek szerződést az igazgatóságok.

Hogy minél több helyi földműves juthasson állami földek használati jogához, a 200 hektár feletti birtoktestek esetében több, közösen pályázó nyertessel lehet csak egyidejűleg szerződést kötni – tette hozzá a miniszter.

A mostani pályázatokkal a korábban már lejárt és a 2023 végéig lejáró haszonbérleti szerződések megújítása a cél. A szerződéskötésekre még 2020-ban sor kerül, és a nyertes gazdák a piaci bérleti díjakhoz képest kedvezőbb, 2500 Ft/aranykorona/év díjért bérelhetik a területeket.

A nemzeti parkok kezelésében álló, védettséget élvező, de mezőgazdasági célokra használható területeket korábban is haszonbérbe adták, igaz, már évek óta komoly viták folynak arról, hogy hogyan is kellene felhasználni, kezelni ezeket a földeket, hogy ezeknél a gazdasági vagy a természetvédelmi szempontok élveznek-e elsőbbséget.   • Hírek
  • Hírek