Móric
10 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Nagyon megcsappant a globális olajcégek vagyona

2020.08.14. 16:28 Módosítva: 2020.08.14. 17:25

Hét globális olajcég kőolaj- és földgázvagyonának értéke összesen 87 milliárd dollárral (nagyjából 25 ezer milliárd forinttal) csökkent az elmúlt kilenc hónapban, írja a Guardian.

A vállalatok azért értékelték le a saját vagyonukat, mert főként a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások okán világszerte drasztikusan csökkent a fosszilis üzemanyagok iránti kereslet. A cégek kénytelenek voltak jelentősen visszavágni az üzemanyagok árára vonatkozó előrejelzéseiket is. 

A Carbon Tracker elemzése szerint a Royal Dutch Shell, a BP, a Total, a Chevron, a Repsol, az Eni és az Equinor csak az elmúlt három hónapban 55 milliárd dollárral értékelte le a saját vagyonát. Az olaj értékének romlása tavaly év végén kezdődött, akkor a környezetbarát energiaforrásokra való áttérést támogató mozgalmak növekvő politikai támogatottsága csökkentette az árakat, aztán a járvány terjedésével szinte mindenhol bezuhant a kereslet, ami tovább rontotta az olaj értékét.

A BP harmadával csökkentette az olaj árára vonatkozó előrejelzéseit, átlagosan 55 dollárral számolnak 2030 és 2050 között, a Shell 60-ról 35 dollárra csökkentette a hordónkénti olaj árára vonatkozó idei előrejelzéseit, és jövőre is csak 40 dolláros árral számol.

A BP-nél úgy tervezik, hogy az évtized végére a jelenlegi mennyiségekhez képest 40 százalékkal kevesebb olajat és gázt fognak termelni, és tízszeresére növelik a tiszta energiára fordított kiadásaikat.