A német ipari termelés enyhe emelkedésével kalkulálnak

2020.09.07. 16:20

Emelkedett augusztusban a német ipari termelésre vonatkozó úgynevezett ifo mutató, amelyet a müncheni egyetem gazdaságkutató intézete számít ki. Az ifo index értéke a júliusi 14,3 pontról 15,4 pontra nőtt az elmúlt hónapban.

A felmérés vezetője, Klaus Wohlrabe szerint a német gazdaság motorja, a feldolgozóipar fokról fokra kezd visszazökkenni a rendes kerékvágásba. A gépipari berendezések gyártói több mint egy év után először kezdtek arra számítani, hogy termelésük növekszik az elkövetkező hónapokban. Részindexük augusztusban 3 ponttal emelkedett a júliusi mínusz 12 pontról. A fémipari feldolgozóvállalatok mutatója viszont már pozitívba fordult, a júliusi mínusz 11 pontról 5 pontra.

Az autóiparban továbbra is a termelés növekedésével kalkulálnak, optimista várakozásaik gyakorlatilag stagnáltak: a mutató a júliusi plusz 49 ponthoz képest 48 pont lett a múlt hónapban. A bútorgyártók várakozási indexe 19 pontra nőtt a 7 pontról, a számítógépgyártóké pedig 12 pontra a júliusi 1 pontról. A vegyiparban 19 ponton, a gyógyszeriparban 22 ponton maradt a mutató. A textiliparban átmenetinek bizonyult a júliusi javulás, a mutató plusz 11 pontról mínusz 10 pontra esett augusztusban. A ruházati cikkek gyártóinál a mutató plusz 12 pontról mínusz 15 pontra zuhant.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján a vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés júliusban Németországban, így 10 százalékkal marad el naptári kiigazítással a 2019. júliusitól, a koronavírus-válság előtti szinttől, a februáritól pedig 10,8 százalékkal. A legnagyobb feldolgozóipari ágazat, az autóipar termelése júliusban 6,9 százalékkal nőtt az előző havihoz képest. A februári szinttől azonban 15 százalékkal ezzel együtt is elmarad az autóipari termelés.

Az ipari termelés idén március–áprilisban nagymértékben visszaesett, és május óta emelkedik Németországban.

A magyar export csaknem 30 százaléka Németországba irányul.