Állami hozzájárulást vár az amerikai gazdaság élénkítéséhez a Fed

2020.09.07. 11:44
Jerome Powell elnök nem aggódik az államadósság növekedése miatt, és szerinte tartani kell az alacsony kamatszintet.

A Fed elnöke szerint újabb költségvetési forrásokra van szükség az amerikai gazdaság élénkítéséhez. Jerome Powell hozzáfűzte: a jelenlegi rendkívül alacsony kamatszintnek is meg kell maradnia.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője úgy vélte: kedvező adat, hogy augusztusban 1,4 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Ugyanakkor azzal kalkulál, hogy a közeljövőben nem áll helyre a korábbi foglalkoztatottsági szint a koronavírus-járvány által leginkább sújtott területeken, például az idegenforgalomban vagy a szálloda- és szórakoztatóiparban.

A koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államokban csaknem 22 millió állás szűnt meg márciusban és áprilisban. A foglalkoztatottak száma augusztusban csaknem 11,5 millióval volt alacsonyabb a járvány kirobbanását megelőző utolsó hónaphoz, februárhoz képest. Augusztusban viszont 8,4 százalékra csökkent az amerikai munkanélkülisági ráta a júliusi 10,2 százalékról. A Fed elnöke úgy véli: csak néhány hónap múlva derül ki, hogy tartós javulás áll-e be a foglalkoztatás területén.

Jerome Powell, aki korábban többször fejezte ki elégedetlenségét az államadósság növekedése miatt, úgy vélte, hogy most nem kell emiatt aggódni. A Fed  elnöke hangsúlyozta: azok az új intézkedések, amelyek a növekedés irányába terelik a gazdaságot, hozzájárulnak a lakossági fogyasztás növekedéséhez, és ezáltal a költségvetés bevételének emelkedéséhez is. Az amerikai GDP mintegy kétharmadát a lakossági fogyasztás adja.